Arbetsmiljö i Rätten

Nu startar rättegången om dödsolyckan i schaktet

Den 43-åriga anläggningsarbetare dog när en vägg i schaktet där han arbetade rasade. I dag startar rättegången i Falu tingsrätt. Åklagaren kräver 1,5 miljoner kronor i företagsbot.

Publicerad

Som Arbetarskydd tidigare berättat inträffade olyckan den 19 februari 2018 när en anställd arbetade i ett fyra meter djupt schakt med branta väggar. Ena sidan av schaktet rasade plötsligt in och begravde honom. Mannen avled på platsen.

Mannen arbetade hos Grytnäs Gräv som utförde arbetet med att anlägga en avloppsledning på uppdrag av Hedemora Energi AB.

Enligt åklagare Helena Eckerrot Flodin vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål hade risken för ras identifierats och åtgärder för att förhindra ras angivits i den arbetsmiljöplan som Hedemora Energi tagit fram för arbetet. Bolaget Grytnäs Gräv hade övertagit planen men följde den inte.

Åklagaren anser att vd:n för bolaget, som också var ansvarig för arbetsmiljön, av oaktsamhet har orsakat mannens död. Brottet är grovt bland annat eftersom det aktuella arbetet varit mycket riskfyllt, rasrisken varit känd och riskreducerande åtgärder trots det inte vidtagits.