Kräver 1,5 miljon efter dödsolycka i schakt

2019-09-17 10:20 Karin Nilsson  
Enligt åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål hade risken för ras identifierats och åtgärder för att förhindra ras angivits i den arbetsmiljöplan som Hedemora Energi tagit fram för arbetet. Bolaget Grytnäs Gräv hade övertagit planen men följde den inte. Foto: Åklagarmyndigheten

En 43-årig anläggningsarbetare dog när en vägg i schaktet där han arbetade rasade. Nu kräver åklagaren 1,5 miljoner i företagsbot.

Den 19 februari 2018 inträffade en olycka när en anställd arbetade i ett fyra meter djupt schakt med branta väggar. Ena sidan av schaktet rasade plötsligt in och begravde honom. Mannen, en 43-årig anläggningsarbetare avled på platsen.

Mannen arbetade hos Grytnäs Gräv som utförde arbetet med att anlägga en avloppsledning på uppdrag av Hedemora Energi AB.

Enligt åklagare Helena Eckerrot Flodin vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål hade risken för ras identifierats och åtgärder för att förhindra ras angivits i den arbetsmiljöplan som Hedemora Energi tagit fram för arbetet. Bolaget Grytnäs Gräv hade övertagit planen men följde den inte.

Åklagaren anser att vd:n för bolaget, som också var ansvarig för arbetsmiljön, av oaktsamhet har orsakat mannens död. Brottet är grovt bland annat eftersom det aktuella arbetet varit mycket riskfyllt, rasrisken varit känd och riskreducerande åtgärder trots det inte vidtagits.

Åklagaren kräver 1 500 000 kronor i företagsbot.

Åtalet ska bedömas av Falu tingsrätt.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen