Kollegan fälls för dödsolyckan på Scania

2019-09-11 11:31 Karin Nilsson  

Villkorlig dom men inga böter. Det blir straffet för den man som nu fälls för att ha orsakat sin kollegas död.

(Uppdaterad) Den 26 augusti 2017 avled en anställd på Scania i Södertälje. Som Arbetarskydd tidigare berättat befann sig den anställde mannen inne i en så kallad robotcell när den startade. Det var en annan anställd som, i strid mot gällande instruktioner, startade robotcellen. Kollegan, som är i 60-årsåldern, startade cellen trots att den andra personen redan fanns inne i den.

Arbetsmiljöverket utredde händelsen och kom fram till att Scania gjort vad Arbetsmiljölagen kräver. Inte heller Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema, bedömde att det var fråga om arbetsmiljöbrott. Förundersökningen lämnades över till en allmän kammare och i våras väckte vice chefsåklagare, Marcus Ekman vid Södertörns åklagarkammare i Stockholm, åtal.

Marcus Ekman yrkade på villkorlig dom för vållande till annans död medan försvararen yrkade på friande dom. Försvaret påpekade den stress som rått under kvällen för olyckan De båda operatörerna var ensamma på arbetspasset eftersom deras teamledare var ledig, skriver Länstidningen Södertälje.

I dag kom domen från Södertälje tingsrätt:

Kollegan har agerat oaktsamt när han tryckte på knappen och startade portalen. Eftersom agerandet gjordes i strid mot de tydliga säkerhetsföreskrifter som fanns kan kollegan inte undgå ansvar, resonerar tingsrätten. Han fälls för vållande till annans död och villkorlig dom.

Domen förenas inte med böter eftersom tingsrätten anser att mannens samarbetsvilja under förundersökningen har bidragit till att klarlägga vad som hänt.

Domen kan överklagas senast den 2 oktober.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö