Arbetsmiljö i Rätten

Ingen av parterna överklagar Orsa-domen

För nära tre år höll 18-åringen i en aktivitet där besökare fick prova på arbetet som djurskötare. Foto: TT

(Uppdaterad) Den chef för Orsa rovdjurspark som dömdes efter en dödlig björnattack mot en 18-årig djurskötare överklagar inte domen, uppger mannens advokat Johan Eriksson för TV4 Nyheterna. – Inte heller åklagaren överklagar domen, säger åklagare Anders Gustafsson till Arbetarskydd.

Publicerad

Parkchefen fälldes i tingsrätten för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och straffet blev villkorlig dom och 180 dagsböter.

Det var för snart tre år sedan som 18-åringen höll i en aktivitet där besökare fick prova på arbetet som djurskötare. En familj med två barn var då med i det stora hägnet då björnar grävde sig in under stängslet. Familjen lyckades fly medan djurskötaren dödades av en av björnarna.

– Det är fullt möjligt att vi hade fått en skärpning i hovrätten, men samtidigt är det en rimlig dom från tingsrätten. En person fälldes för arbetsmiljöbrott och företagsbot dömdes ut. Om man dessutom lägger in intresset för alla inblandade att kunna lägga rättsprocessen bakom sig så landade vi i att inte överklaga, säger kammaråklagare Anders Gustafsson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, till Arbetarskydd.

Familjen har sagt att de inte ser domen som någon upprättelse och att bötesbeloppet som Grönklittsgruppen måste betala på 2,5 miljoner kronor är för milt.

Föräldrarna krävde tidigare i år 16 miljoner kronor i skadestånd. Enligt tingsrättens dom ska den tidigare chefen och företaget betala 30 000 kronor till var och en av den avlidnes anhöriga.