Arbetsmiljö i Rätten

Fick ström genom kroppen – Ikea får betala 400 000

Strömbrytarknappen saknade skyddshölje och en Ikea-anställd fick ström genom kroppen. Trots liknande olycka tidigare saknade bolaget nödvändiga rutiner, enligt åklagaren.

Publicerad

En anställd vid Ikea i Västerås gjorde rent ett vattenbad. När hon tryckte på en strömbrytarknapp på vattenbadet fick hon ström genom kroppen. Hon skadade sig på flera olika sätt och fick bland annat stark och långvarig smärta, muskelnedsättning i höger hand och arm, nervskador och känslobortfall i höger hand, tinnitus och hörselnedsättning.

Olyckan hände den 26 augusti 2015. Hon blev sjukskriven på heltid till och med juni 2016 och därefter på deltid till och med åtminstone augusti 2017.

Kammaråklagare Ann-Marie Helander påpekade att olyckan inträffade på grund av att strömbrytaren saknade skyddshölje. Det gjorde att vatten trängde in bakom den och gjorde anläggningen strömförande. Den 25 juli 2015 inträffade en liknande olycka med en annan arbetstagare. Hon konstaterade att skyddsansvariga inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga arbetsmiljöbrottet.

Det läggs den skyddsansvariga till last att man, trots tidigare händelse av likartat slag, inte haft nödvändiga rutiner för att se till att strömbrytarknappen haft skyddshölje och jordning. Skyddsansvariga har heller inte ordentligt utrett orsaken till den tidigare olyckan och sedan riskbedömt arbetet.

Nu godkänner IKEA Svenska Försäljnings AB att betala 400 000 kronor i företagsbot.