Fick ström genom kroppen – Ikea får betala 400 000

2019-05-07 10:28 Karin Nilsson  

Strömbrytarknappen saknade skyddshölje och en Ikea-anställd fick ström genom kroppen. Trots liknande olycka tidigare saknade bolaget nödvändiga rutiner, enligt åklagaren.

En anställd vid Ikea i Västerås gjorde rent ett vattenbad. När hon tryckte på en strömbrytarknapp på vattenbadet fick hon ström genom kroppen. Hon skadade sig på flera olika sätt och fick bland annat stark och långvarig smärta, muskelnedsättning i höger hand och arm, nervskador och känslobortfall i höger hand, tinnitus och hörselnedsättning.

Olyckan hände den 26 augusti 2015. Hon blev sjukskriven på heltid till och med juni 2016 och därefter på deltid till och med åtminstone augusti 2017.

Läs mer: Fick 20 000 volt genom kroppen – nu döms arbetsgivaren

Kammaråklagare Ann-Marie Helander påpekade att olyckan inträffade på grund av att strömbrytaren saknade skyddshölje. Det gjorde att vatten trängde in bakom den och gjorde anläggningen strömförande. Den 25 juli 2015 inträffade en liknande olycka med en annan arbetstagare. Hon konstaterade att skyddsansvariga inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga arbetsmiljöbrottet.

Läs mer: Elolyckor skapar psykiskt lidande långt efter olyckan

Det läggs den skyddsansvariga till last att man, trots tidigare händelse av likartat slag, inte haft nödvändiga rutiner för att se till att strömbrytarknappen haft skyddshölje och jordning. Skyddsansvariga har heller inte ordentligt utrett orsaken till den tidigare olyckan och sedan riskbedömt arbetet.

Nu godkänner IKEA Svenska Försäljnings AB att betala 400 000 kronor i företagsbot.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö