Arbetsmiljöbrott

Fick 20 000 volt genom kroppen – nu döms arbetsgivaren

Arbetstagaren brännskadades svårt när hon fick ström genom kroppen. Foto: TT-Bild

19-åringen fick 20 000 volt genom kroppen och skadades svårt. Nu döms företaget att betala 800 000 kronor i företagsbot för arbetsmiljöbrott.

Publicerad

Den 28 november 2017 brännskadades en arbetstagare svårt när hon fick ström genom kroppen vid en nätstation på Seskarö i Haparanda kommun. Arbetstagaren hade fått i uppdrag att öppna högspänningsfacket i nätstationen för att göra en kontroll.
Kammaråklagare Åse Schoultz vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål ansåg att arbetstagaren inte hade tillräckliga kunskaper för uppgiften. Åklagaren ansåg att ledande personer inom företaget med ansvar för arbetsmiljön inte tagit reda på om den anställde haft rätt utbildning eller erfarenhet för att klara den riskfyllda uppgiften. Bolaget hade därför av oaktsamhet inte gjort vad som krävs enligt arbetsmiljölagen.


Åklagaren krävde att bolaget, Lapplands Elnät i Jokkmokk AB, skulle betala 800 000 kronor i företagsbot.

Bolaget har under förundersökningen medgett att brott har begåtts och går med på att betala företagsboten. Bolagets medgivande stöds också av utredningen i målet, enligt Haparanda tingsrätt.

Haparanda tingsrätt påpekar i sin dom att arbetstagaren vid tillfället var 19 år och hade år 2016 avslutat en 3-årig praktisk gymnasieutbildning inom el. Arbetstagaren hade endast behörighet att arbeta med lågspänning, inte med högspänning, och var mindre erfaren i arbetet. 19-åringen förlorade medvetandet i samband med olyckan och fick svåra brännskador.

Tingsrätten anser att olyckan med hög grad av sannolikhet inte hade behövt hända om bolaget undersökt arbetstagarens kompetens, erfarenhet och behörighet.

Tingsrätten anser att ansvarig personal på bolaget har varit oaktsam. Bolaget är skyldigt till arbetsmiljöbrott innefattande vållande till kroppsskada. Tingsrätten dömer bolaget att betala 800 000 kronor i företagsbot som åklagaren yrkat.

Domen kan överklagas senast den 28 mars 2019.