Arbetsmiljö i Rätten

Byggnadsarbetare kräver skadestånd efter fall

Byggnadsarbetaren skadade sig när han höll på att montera en byggnadsställning. Han föll sex meter och blev sjukskriven i sex månader. Foto: TT-Bild

En byggnadsarbetare föll sex meter och blev sjukskriven i ett halvår. Inget arbetsmiljöbrott sa tingsrätten. Nu överklagar byggnadsarbetaren domen.

Publicerad

I slutet av juni kom Tingsrätten i Gävles dom. Det var inget arbetsmiljöbrott och arbetsgivaren måste kunna utgå från att arbetstagaren använder personligt fallskydd om det behövs, påpekar rätten.

Domen gällde en byggnadsarbetare som skadat sig när han höll på att montera en byggnadsställning i Gävle i mars 2017. Han föll sex meter och blev sjukskriven i sex månader på grund av skadorna.

Kammaråklagare Stig Andersson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål väckte åtal och krävde att bolaget, Murtek AB, skulle betala 400 000 kronor i företagsbot. Enligt åklagaren hade arbetsgivaren inte tillräckligt undersökt arbetsförhållandena och bedömt riskerna för ohälsa eller olycksfall i arbetet

Men Gävle tingsrätten gjorde en annan bedömning. Tingsrätten tar bland annat upp det faktum
att arbetstagaren hade utbildning för att arbeta med byggnadsställningar. Olyckan skedde när ställningen monterades ner. Tingsrätten anser att utgångspunkten är att arbetstagaren föll ner, eftersom han inte använde personligt fallskydd.
 


I frågan om arbetsgivarens ansvar påpekade tingsrätten att företaget har utgått dels från att arbetstagaren hade kompetens att arbeta med byggnadsställning och personligt fallskydd, dels att en arbetstagare, när så krävs, använder personligt fallskydd eller avstår från att arbeta på byggnadsställningen.
"En arbetsgivare måste kunna lita på att en arbetstagare iakttar det förhållningssätt som följer av grundläggande utbildning och att arbetstagaren utför arbetet på ett säkert sätt i enlighet med sin utbildning", slår tingsrätten fast i sin dom.

Den skadade byggnadsarbetaren överklagar nu tingsrättens dom och kräver skadestånd på 104 808 kronor.
Överklagandet ska bedömas av Hovrätten för Nedre Norrland.