”Arbetsmiljöverket kan inte förstatliga sjukhus”

2020-02-10 17:00 Birgitta Ländin  

Arbetsmiljöverket avslog samtliga krav från huvudskyddsombuden vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Förvaltningsrätten stämmer in och slår fast att myndigheten inte heller kan förstatliga sjukhuset.

Sacos och Läkarförbundets huvudskyddsombud i Region Uppsala har bland annat krävt utökning av vårdplatser, prioriteringar, förbud att vårda patienter i korridorer, anpassning av uppdraget till resurserna och slutligen ett krav på att sjukhuset måste förstatligas. Arbetsmiljöverket hade avslagit samtliga punkterna i skyddsombudens begäran och det gör också Förvaltningsrätten i Karlstad.

Läs mer: Skyddsombudet anmäler situationen på Akademiska sjukhuset

Rätten anser att flera krav först skulle ha ställts till arbetsgivaren, vilket inte hade gjorts, varför de inte kunde prövas av Arbetsmiljöverket.

När det gäller antalet vårdplatser ett sjukhus ska ha eller om det ska förstatligas instämmer rätten i Arbetsmiljöverkets bedömning - detta ligger utanför vad Arbetsmiljöverket har möjlighet att pröva.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö