Arbetsmiljö

Skyddsombudet anmäler situationen på Akademiska sjukhuset

Brist på vårdplatser gör att patienter inte slussas vidare till vårdavdelningar. Det har varit så många som 24 patienter liggandes i korridorerna. Foto: TT-Bild

Sacos huvudskyddsombud vid Akademiska sjukhusets akut och internmedicinska avdelning i Uppsala går nu vidare till Arbetsmiljöverket med krav om att läkarnas arbetssituation måste radikalt förbättras.

Publicerad

Detta eftersom skyddsombudet, enligt UNT, anser att arbetsgivaren inte gjort vad som behövs och inte heller gett ett tillfredsställande svar på krav som framförts tidigare.

Arbetarskydd har tidigare berättat om förhållandena på akuten vid Akademiska sjukhuset. Situationen är fortfarande mycket ansträngd och skyddsombudet kräver bland annat att arbetsgivaren redovisar all mertid, övertid och jourtid för läkarna.

Fortfarande vårdas patienter i korridorer. Skyddsombudet kräver därför omedelbara insatser för att detta ska upphöra

Han kräver också att arbetsgivaren redovisar hur man lever upp till arbetsmiljölagens krav om resurser, återhämtning, ledarskap, säkerhet och hälsa för läkarna.

Skyddsombudet vill också veta varför inte all arbetstid registreras och hur man kan komma till rätta med detta.

”Hur ser sjukfrånvaron och personalomsättningen ut det senaste året fram till idag?”, frågar Sacos skyddsombud i sin 66a-anmälan till Arbetsmiljöverket.

Kraven på läkarna vid akuten och internmedicin måste helt enkelt anpassas till de resurser – framför allt tid – som de har att tillgå, enligt skyddsombudet.