Åklagaren: Klart att cheferna riskerar fängelse

2019-11-19 13:32 Jonna Söderqvist  

Åklagare Gunnar Jonasson kräver minst 8 miljoner kronor i företagsbot efter björnattacken i Orsa rovdjurspark. Den dåvarande parkchefen och en tidigare vd riskerar fängelse.

Som Arbetarskydd tidigare berättat dödades en 18-årig djurskötare i Orsa rovdjurspark i en björnattack den 4 augusti 2017. Nu väcks åtalet med krav på hög företagsbot och två personer som åtalas.

Varför är företagsboten 8 miljoner, kammaråklagare Gunnar Jonasson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Stockholm?

– Den kan tyckas hög, men i förhållande till gärningarnas art och vad som är gängse praxis när det gäller företagsbot så är den, som jag bedömer, på en korrekt nivå. I den här typen av mål har vi bara ett mål att referera till, och det är Kolmården när det gäller djurparker.

– Ovanpå det har vi framkallande av fara för annan. Det är en anställd i hägnet och fyra andra personer som har utsatts för risken att avlida.

Är det den högsta företagsboten?

– Det är en hög bot, men det har förekommit böter på den här nivån tidigare.

Vilken typ av brister har förekommit?

– Riskbedömningarna har inte varit korrekta. Det har också brustit i kontrollen av att bedömningarna har gjorts. Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter ska vistelse och arbete med djur ske med betryggande säkerhet. Med hänsyn till björnarnas grävningsbenägenhet gör jag bedömningen att man inte kontrollerat och tillsett att det här hägnet erbjudit betryggande säkerhet. Sedan har man inte heller återställt hägnet till sin rätta säkerhetsnivå efter att björnarna grävt vid hägnens stängsel.

– När det gäller säkerhetsarbete har man avbrutit beslutade säkerhetskontroller för det här hägnet under sommaren, från slutet av juni fram till olyckan. Trots vetskap om att säkerhetskontrollerna inte kunnat genomföras har man fortsatt med verksamheten i hägnet.

Vilka arbetsmiljöföreskrifter har kommit i fråga?

– Det är föreskriften om systematiskt arbetsmiljöarbete och föreskriften om arbete med djur.

Två personer är åtalade. Vilka är det?

– Det är den dåvarande parkchefen och en tidigare verkställande direktör i Grönklittsgruppen.

Vad skulle de ha gjort?

– Det säkerhetsarbete och arbetsmiljöarbete som har gjorts efter händelsen är, som jag ser det, korrekt gjort. Det är väl det man skulle ha gjort från början.

Vilket straff riskerar de åtalade?

– Det är klart att de riskerar fängelse. För arbetsmiljöbrott vållande till annans död, grovt brott, är det ett minimistraff på ett års fängelse. Men det är en bedömningsfråga som vi ska behandla i rätten.

Åtalet bedöms av Mora tingsrätt.

Maxbeloppet för en företagsbot är 10 miljoner kronor.

Jonna Söderqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö