Arbetsmiljöbrott

Orsa djurpark utreds efter dödsolyckan

Dödsolyckan, som skedde den 4 augusti vid Orsa rovdjurspark, utreds som arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död och framkallande av fara för annan. Foto: Ulf Palm/TT
Efter dödsolyckan i Orsa rovdjurspark ordnades en presskonferens. Polisens förundersökning pågår, likaså Arbetsmiljöverkets utredning. Foto: Ulf Palm/TT

I augusti dödade en björn en 18-årig djurskötare i Orsa rovdjurspark. Vd Anders Blomquist tror fortfarande att parken är säker. – Vi har försökt göra allt vi kan. Det har inte räckt, säger det regionala skyddsombudet Kalle Soling.

Publicerad

Den unga djurskötaren, som omkom, var inne i björnarnas storhägn med en nederländsk familj för att placera ut mat åt djuren. De två björnarna var under tiden flyttade till bakhägnet. Men de grävde sig under stängslet och grävskyddet, och kröp genom en grop in till storhägnet och dödade djurskötaren. Familjen lyckades fly över stängslet.

– Det känns tomt. Det var onödigt, det känns konstigt, säger Kalle Soling.

Han säger att man på parken jobbar löpande med ”allt vad säkerhet heter”, men att också den mänskliga faktorn spelar in.

– Det känns som en trygg arbetsplats. Vi försöker sköta om varandra, säger han och lägger till att han fått stöd av både kollegerna och ledningen.

Han har sedan i vintras velat avsäga sig sitt uppdrag av personliga skäl. På grund av en kommunikationsmiss registrerades det inte.

Det ingår i de dagliga rutinerna att visuellt se över stängslen och att varje vecka till fots kontrollera att det inte finns grävhål i björnhägnaden, enligt den nyblivne vd:n Anders Blomquist. För det finns det skriftliga instruktioner.

– Varför det inte räckte fredagen den 4 augusti, det håller på att utredas nu, säger han.

Läs också:

Först efter olyckan har Orsa rovdjurspark ändrat på rutinerna, och när maten numera placeras ut i hägnet flyttas björnarna till en bur.

– Bedömningen var att det inte fanns någon risk för att djuren skulle kunna ta sig ut ur bakhägnet och in till det stora djurhägnet. Man bedömde att säkerheten var god, säger Anders Blomquist.

Han vill nu fokusera på medarbetarna och säkerheten framöver.

– Det viktigaste är att vi kan hjälpa de anställda att komma vidare och att vi fortsätter se över våra rutiner, säger han.

Arbetsmiljöverkets utredning och polisens förundersökning pågår. Dödsolyckan utreds som arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död och framkallande av fara för annan. För närvarande finns det misstanke om brott, men ingen är misstänkt.

Läs också:

– I det här läget är vi väldigt fokuserade på händelsen och vilka personer som är vittnen respektive personer som kan vara inblandade i den här historien, säger kammaråklagare Gunnar Jonasson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Han vill inte ge någon prognos för när ett eventuellt beslut tas för att väcka åtal.