Arbetsmiljö i Rätten

Glassmaskinen kapade fingret

Skydd för rörliga delar saknades på glassmaskinen i Marstrand då en anställd skadade fingret. Ett arbetsmiljöbrott, anser åklagaren som nu väcker åtal mot arbetsgivaren.

Publicerad

Den 31 mars 2018 inträffade en arbetsplatsolycka vid GH Grand Hotel i Marstrand. En arbetstagare skulle göra rent tratten på en glassmaskin. Maskinen ska vara försedd med skydd som lock och galler för de rörliga delarna. Men skydd saknades, konstaterar åklagare Maria Johansson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Nu väcker hon åtal och kräver att bolaget ska betala 100 000 kronor i företagsbot.

Enligt åtalet kom arbetstagarens hand ned i maskinens tratt i samband med rengöring av maskinen. Handen klämdes och vänster långfinger amputerades som följd.

Åklagaren påpekar att skyddsansvariga inom bolaget av oaktsamhet inte har gjort vad som åläggs dem enligt arbetsmiljölagen. Ansvariga har inte gjort någon tillräcklig riskbedömning av glassmaskinen och tillåtit att maskinen används trots att den saknat skydd för de rörliga delarna.

Åtalet ska bedömas av Göteborgs tingsrätt.

Få koll på alla domar och beslut om arbetsmiljön - beställ nyhetsbrevet Arbetsmiljön i rätten här.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev