Tidningen

Miste fingret i glassmaskin - hotellet får företagsbot

Tingsrätten konstaterar att om en noggrannare riskbedömning hade gjorts av glassmaskinen hade man uppmärksammat att det saknades metallskydd, inte minst eftersom en metallstång (markerat med c) av de fem som ska vara där, fanns kvar och det fanns utstansade hål vid trattens övre del. Foto: Polisen

Den nyanställda 18-åriga restaurangeleven miste ett finger i samband med rengöring av en glassmaskin. Tingsrätten går på åklagarens linje och konstaterar att olyckan inte hade skett om glassmaskinen varit försedd med rätt skydd.

Publicerad

Den 31 mars 2018 inträffade en arbetsplatsolycka vid GH Grand Hotel i Marstrand. En arbetstagare skulle göra rent tratten på en glassmaskin. Vid rengöringen kom hennes hand ned i maskinens tratt. Den klämdes och vänster långfinger amputerades som följd. Maskinen ska vara försedd med skydd i form av lock och galler för de rörliga delarna. Men skydd saknades. Åklagare Maria Johansson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål väckte åtal och krävde 100 000 kronor i företagsbot.

Läs hela artikeln

Prenumerera på Arbetarskydd Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 3 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →