Arbetsmiljö

Ylva Johansson: ”Jag har förtroende för Arbetsmiljöverket”

– Jag kommer nu att analysera förslagen och bedöma vilka frågor vi kommer att jobba vidare med, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), efter mötet med parter och myndighetsrepresentanter angående dödsolyckor på svenska arbetsplatser. Foto: TT-Bild

Trots regeringens nollvision och hundratals miljoner extra till arbetsmiljöpolitiken stoppas inte döden på jobbet. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, har fortsatt förtroende för Arbetsmiljöverkets sätt att arbeta.

Publicerad

– Ja, jag har förtroende för Arbetsmiljöverket, absolut. Men det har kommit ganska samstämmiga synpunkter från parterna, och det är klart att det lyssnar jag noga på.

Vilket ansvar har Arbetsmiljöverket, planerar du någonting angående befogenheter eller arbetssätt?

– Det får jag återkomma till men det är klart att Arbetsmiljöverket har en central roll här.

13 dödsolyckor hittills i år är det största antalet på över tio år under samma period, enligt Arbetsmiljöverkets statistik. 2008 omkom 14 personer i samband med arbete motsvarande tid, 1 januari till 5 mars.

Regeringen med Ylva Johansson i spetsen prövar nu ett nytt grepp för att få bukt med dödsolyckorna. Ytterligare fem statsråd blir ansvariga och ska prioritera arbetet inom sina områden, de mest olycksdrabbade sektorerna. Det är Per Bolund, bostadsminister, Ibrahim Baylan, näringsminister, Jennie Nilsson, landsbygdsminister, Tomas Eneroth, infrastrukturminister, och Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister.

– Det betyder att fem av mina kollegor kommer att lyfta det här arbetet inom sina områden. Transportsektorn till exempel, som Tomas Eneroth har, är ju väldigt stor och viktig i det här sammanhanget.

Under måndagseftermiddagens möte med fack, arbetsgivare och representanter från myndigheter som arbetsmarknadsministern kallat till framkom en rad förslag och krav:

  • Arbetsmiljöverkets inspektörer bör ha bättre branschkunskap.
  • Djupare analys av orsakerna till varje enskild dödsolycka.
  • Ökat behovet av resurser och kompetens hos poliser och åklagare.
  • Ökad kompetens och utbildningar av skyddsombuden och frågan hur regionala skyddsombudens roll kan stärkas.
  • Fortsatt arbete mot osund konkurrens som Arbetsmiljöverket redan bedriver tillsammans med andra myndigheter.
  • Problemet med långa entreprenörskedjor och upphandlingar.

– Jag kommer nu att analysera förslagen och bedöma vilka frågor vi kommer att jobba vidare med utifrån den input jag fått från mötet, säger Ylva Johansson.