Arbetsmiljö

Vårdpersonal får beordra in lediga kollegor

”Att beordra in kollegor på övertid då det saknas personal ska inte som i dag göras av vårdbiträden och undersköterskor. Detta är helt och hållet ett arbetsgivaransvar.” Det skriver Kommunals huvudskyddsombud om rutinerna för äldreomsorgen i Oxelösund.

Publicerad

På helger och kvällar finns det ingen chef eller representant för arbetsgivarna. Därför ringer personalen till en Trygghetsjour – som i sin tur delegerar till personalen att beordra in kollegor att arbeta övertid.

”Trygghetsjouren har endast delegerat att nu får ni beordra in någon. Trygghetsjouren har inte namngett en person som ska beordras in utan allt ansvar landar på omvårdnadspersonalen som ska tvingas beordra in sin kollega. Som är ledig”, skriver skyddsombudet.

Skyddsombudet har påtalat detta som ett arbetsmiljöproblem eftersom det tar tid och att det finns en risk att hamna i konflikt med den som rings in.

”Den oerhörda skuldkänsla man får som kollega när man ska behöva beordra in sin kollega som äntligen ska få vara ledig”, skriver skyddsombudet till Arbetsmiljöverket i en anmälan för att få hjälp.

Arbetsgivaren svarar med att trygghetsjouren arbetsleder omsorgspersonalen och att personalen ”kan få i uppdrag av Trygghetsjouren att ringa till kollega och meddela beslut som arbetsgivaren har fattat”.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev