Skyddsombudet larmar: Fattas personal varje dag

2020-08-28 11:40 Lennart Lundquist  

På grund av underbemanning har duschning av de boende prioriterats bort på ett äldreboende i Askersund. Dessutom leder personalbristen till att medarbetare slarvar och glömmer hygienrutiner, rapporterar skyddsombudet.

En av de boende har blivit uttorkad då personalen inte hunnit med att ge vätska till alla då det varit varmt.

Det slarvas med hygienen och de anställda glömmer allt som oftast att använda visir och att tvätta och sprita händerna.

Det skriver skyddsombudet på boendet till Arbetsmiljöverket.

Det har varit svårt att få vikarier till äldreboendet och de man fått har oftast inte så kallad delegeringsrätt, alltså rätt att ge vissa mediciner.

”Flera boende har därför fått sina mediciner sent och en boende kom inte upp ur sängen förrän klockan 13.30. Även sådant som träning och promenader uteblir eller blir inte ordentligt gjorda. Toalettbesök blir inte utförda”, skriver skyddsombudet.

Läs mer: Prövning av Serafen-beslut föll på ordval

Enligt skyddsombudet har det varit så här en längre tid.

”Nu är det hela tiden som det fattas personal på flera avdelningar varje dag.”

Ordinarie personal som har utbildning för att ge de boende insulin får springa till andra avdelningar och hjälpa till då det inte

finns personal med delgeringsrätt där.

”Det leder till ännu större arbetsbelastning på min egen avdelning då jag måste gå ifrån. Risken för långtidssjukskrivningar på grund av stress är stor. Det är svårt att ta ut raster och pauser och det är svårt att varva ner efter jobbet för att sova”, skriver skyddsombudet.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö