Arbetsmiljö

Valet 2018: Allianspartier vill lägga ner ny myndighet

Mm Alliansen kommer till makten igen efter valen i höst lovar de en repris på 2007 års nedläggning av Arbetslivsinstitutet. Denna gång gäller det den nya myndigheten för Arbetsmiljökunskap, MynAK, i Gävle. Foto: TT-Bild
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson presenterade på torsdagen Nader Ahmadi, professor i sociologi på Högskolan i Gävle, som blir generaldirektör för den nybildade Myndigheten för arbetsmiljökunskap i Gävle.

Den 1 juni öppnade den nya myndigheten för Arbetsmiljökunskap, MynAK, dörrarna till kontoret i Gävle. Men Arbetarskydd avslöjar nu att verksamheten kan bli kortvarig. Ett regeringsskifte i höst kan betyda slutet för det nationella kunskapscentrumet för frågor om arbetsmiljö.

Publicerad

Det är elva år sedan dåvarande regeringen tog beslutet att lägga ner Arbetslivsinstitutet och skära ner Arbetsmiljöverkets budget med en tredjedel.

Och om Alliansen kommer till makten igen efter valen i höst lovar de en repris på 2007 års nedläggning, trots arbetsmarknadens efterfrågan på ett nytt institut för att samla kunskap och forskning om arbetsmiljö.

Enligt Liberalerna finns inte något behov av en ny arbetsmiljöenhet då de anser att arbetsmiljöfrågor sköts primärt av arbetsmarknadens parter vilket Liberalerna ser som en garant för den svenska modellen, tillsammans med Arbetsmiljöverket.

- Vi ser inte behov av att ändra den statliga myndighetsstrukturen, säger Said Abdu, Arbetsmarknadspolitisk talesperson för Liberalerna.

Även Moderaterna anser att Arbetsmiljöverket är fullt tillräckligt för att utföra de viktigaste delarna samt att forskning inte ska detaljstyras politiskt.

- Alliansen inrättade en nationell funktion för kunskapsområdet arbetsmiljö och arbetsliv just i syfte att öka kunskapen om arbetsmiljöforskning, säger Jessica Polfjärd, tjänstgörande riksdagsledamot och vice ordförande i Arbetsmarknadsutskottet för moderaterna.

Centerpartiet vill hellre se ett kunskapscentrum och när Arbetarskydd frågar om de planerar att lägga ner myndigheten för Arbetsmiljökunskap om de kommer till makten i höst är svaret tveklöst ja.

Det betyder att om det blir ett maktskifte i september hinner den nya myndigheten knappast visa några resultat innan det är dags att tömma lokalerna igen.