Karolinska sjukhuset om kritiken i Macchiarini-utredning

2016-08-31 14:50 Karin Nilsson  
Melvin Samsom, sjukhusdirektör på Karolinska Universitetssjukhuset, och Nina Nelson Follin, chefläkare, svarar på resultatet av den externa utredning som gjorts kring överläkaren Paolo Macchiarinis verksamhet vid Karolinska universitetssjukhuset under en pressträff i Stockholm. Foto: TT-Bild

Kulturen på Karolinska universitetssjukhuset, KS, behöver förändras - och särskilt förhållandet till Karolinska Institutet, KI, säger sjukhusdirektören Melvin Samsom efter svidande kritik i Macchiarini-utredning.

Melvin Samsom konstaterar vid en presskonferens i dag att kritiken är hård mot sjukhuset, i utredningen om kirurgen Paolo Macchiarinis verksamhet.

Han säger också att kulturen på KS behöver förändras, särskilt vad gäller sjukhusets förhållande till KI. Han nämner också att många medarbetare har farit illa och att arbetsmiljön behöver förbättras

Enligt utredningen behövs en försoningsprocess för att förbättra arbetsmiljön som även påverkar patientsäkerheten.

Som en följd av Macchiarini-fallet har nu också två chefer vid två olika kliniker på sjukhuset fått ta time-out.

Enligt Melvin Samsom har rekryteringsprocessen setts över och det finns numera en visselblåsarfunktion, eftersom det tidigare har funnits en kultur där personalen håller varandra om ryggen.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö