Arbetsmiljö

Sveriges Byggindustrier: ”Osund konkurrens”

Björn Samuelsson.
Hanna Wallinder.

LO säger ja till Arbetsmiljöverkets förslag om att sänka gränsvärdet för kvarts. Arbetsgivarorganisationerna säger nej. – EU har bestämt sig för att avvakta med en sänkning. Då bör inte Sverige gå före med en egen sänkning, säger Björn Samuelson, expert på hälsa och säkerhet vid Sveriges Byggindustrier.

Publicerad

Arbetsgivarorganisationen är emot en sänkning av gränsvärdet för kvarts av flera skäl.

– Man bör se till att samtliga företag som har sådana här verksamheter lever upp till nu­varande gränsvärden. Så länge det inte görs blir det så att de företag som strävar efter att leva upp till gränsvärdet kommer att fortsätta göra det också om det blir en sänkning. De företag som struntar i dagens gränsvärde kommer att fortsätta strunta i det. Då får vi ett ännu mer osunt konkurrensförhållande, säger Björn Samuelson, expert på hälsa och säkerhet vid Sveriges Industrier.

Sveriges Byggindustrier framhåller att det finns en harmonisering av gränsvärdena på EU-nivå mellan olika gränsvärden och att det borde gälla även i detta fall och att Sverige därför inte bör gå vidare med en egen sänkning.

Björn Samuelson konstaterar att Arbets­miljö­verket självt har bedömt engångskostnaden för en sänkning till 2 miljarder kronor.

Läs också:

– Med hänsyn till de vinster man gör genom att sänka ett gränsvärde är det inte rimligt kostnadseffektivt, säger han.

LO vänder på resonemanget och ser tvärtom att en sänkning av gränsvärdet tvärtom vore kostnadseffektivt.

– Våra beräkningar visar att staten snarare kan spara pengar genom att minska arbetstagares exponering, lidanden, sjukdom och minska företagens sjukfrånvaro. Utifrån vetenskaplig litteratur och våra experter i industrin ser vi snarare att samhället kan spara 1 miljard kronor. Då har vi inte ens i vår beräkning tagit hänsyn till faktorer som förlorad arbetsinkomst, arbetsskadeersättning eller ersättningen för sveda och värk som finns inom arbetsskadeförsäkringen. Seriösa och konkurrenskraftiga företag klarar en sänkning, säger Hanna Wallinder, utredare på LO.