Stor oro hos vårdpersonal efter coronadödsfall

2020-04-20 14:48 Anna Hjorth  
– Det är värre i den kommunala sektorn, som hemsjukvård och vård- och omsorgsboenden. Där saknas både utrustning och rutiner, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Foto: Thomas Johansson / TT

I takt med att allt fler smittas av coronaviruset ökar också riskerna för anställda i vård och omsorg. Det här oroar personalen. Vårdförbundet och Kommunal kräver bättre skyddsutrustning och riskbedömningar.

Förra veckan konstaterades att en hemtjänstanställd i Skellefteå och en vårdanställd på Akademiska sjukhuset i Uppsala avlidit till följd av coronaviruset. Dödsfallen har ökat oron hos personalen, som redan befinner sig i en utsatt position.

I Skellefteå kräver nu fackförbundet Kommunal att hemtjänstpersonal ska ha skyddsutrustning redan vid misstanke om smitta hos en brukare. Anki Pettersson som är sektionsordförande säger till Arbetarskydd att många är oroliga.

– Rutinen är att man kontaktar sköterskan om man misstänker att någon är sjuk. Men för att konstatera smitta krävs det ju att man som personal är väldigt nära, för att ta tempen till exempel. Vi vill att man ska ha skyddsutrustning, som munskydd och visir, redan då.

”Hur gör jag som personal?”

Hon beskriver att många som har hemtjänst redan är i dåligt skick och att det gör risken för smitta ännu större.

– Vi har inget för ansiktet utan bara våra vanliga arbetskläder med skyddsförkläde och handskar. En del brukare är dåliga och kanske nyser rakt ut eller kan inte hålla för munnen när de hostar. Vi måste finnas där, lägga handen på pannan eller hjälpa dem med hygienen. Det är en stor risk. Hur gör jag då som personal? Det skapar oro och många är oroliga för att själva föra smittan vidare, säger Anki Pettersson.

Läs mer: Hemtjänstanställd död efter coronasmitta

Arbetsgivaren, Skellefteå kommun, säger till SVT att man följer de riktlinjer som finns från bland andra Folkhälsomyndigheten. Kommunal uppmanade i fredags arbetsgivare över hela landet att förse personal som jobbar med misstänkt smittade i äldreomsorgen med skyddsmask.

Dödsfallen har orsakat oro också hos Vårdförbundets medlemmar, säger förbundsordförande Sineva Ribeiro.

– Det här bekräftar den oro som funnits redan från början, med uppgifter om många döda sjuksköterskor i andra länder som Italien och Spanien. Den här smittan är så ny, så det är väldigt mycket vi inte vet. Vi har krävt att de som arbetar ska ha rätt utrustning och rätt skydd för att inte riskera att bli smittade, säger hon.

Läs mer: Vårdanställd i Uppsala död i covid-19

Sineva Ribeiro och Vårdförbundet betonar att det alltid är chefen som har ansvaret för att personalen har rätt skyddsutrustning.

– Det måste verkligen göras riskbedömningar för att försäkra sig om att personalen är skyddad. Vi anser att man ska följa WHO:s linje, och både ha andningsskydd och visir.

Värre i den kommunala vården

Men det stora problemet är inte säkerheten för de som jobbar på sjukhusen, där fungerar det ganska bra, enligt Sineva Ribeiro.

– Det är värre i den kommunala sektorn, som hemsjukvård och vård- och omsorgsboenden. Där saknas både utrustning och rutiner. Den kommunala vården har inte alls varit förberedd för att hantera pandemin, vilket är förvånande med tanke på signalerna som kommit från övriga Europa. Nu krävs det att arbetsgivare och fack tillsammans arbetar för att minska smittspridningen.

Anna Hjorth

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö