Stämpelklocka spanskt vapen mot övertid

2019-05-24 09:28 Tiina Demargne  
Stämpelklockan har funnits sedan det sena 1800-talet. Foto: All Over Press

Spanska företag måste nu registrera anställdas arbetstider. Den nya lagen instiftades för att sätta stopp för obetald övertid, skriver Kollega.

För att komma tillrätta med med låga löner och långa arbetsdagar, instiftades lagen som tvingar alla företag, oavsett storlek, att införa stämpelklocka eller på något annat sätt registrera när anställda börjar och slutar.

Uppgifterna måste sparas i fyra år och lämnas ut på begäran till arbetsinspektörer, fackförbund och anställda, skriver Kollega.

Läs mer: Varje minut räknas – för att skydda mot belastning

– Generellt ska man inte ha för stor övertro på att en lag löser allt, även om detta är ett positivt steg framåt. Det krävs framför allt mer fotarbete ute på arbetsplatserna. I Sverige har för övrigt arbetsgivare skyldighet att hålla koll på såväl jourtid som övertid och mertid, säger Daniel Gullstrand, PTK:s arbetsmiljöexpert, till tidningen.

Han är tveksam till om metoden kommer att ge önskad effekt eller är lämplig att kopiera för svenskt bruk.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö