Södertälje sjukhus hotas med vite på sex miljoner

2020-04-29 15:48 Lennart Lundquist  
För trångt. Södertälje sjukhus hotas med ett vite på sammanlagt sex miljoner kronor om inte duschrum och toaletter på flera avdelningar byggs om. Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Det är alldeles för trångt på flera avdelningars duschrum och toaletter på Södertälje sjukhus. Sjukhuset hotas nu med ett vite på sammanlagt sex miljoner kronor om det inte blir bättre.

På tre avdelningar - som fått anmärkning - vårdas tolv patienter. Samtliga är i behov av hjälp när de ska duscha eller gå på toaletten.

Utrymmena är så trånga att personalen måste arbeta i konstiga arbetsställningar när de hjälper de vårdade. Ofta är toalettstolen i vägen vid duschning då patienterna sitter på mobiltoalettstolar.

För att personalen ska få mer rimliga arbetsförhållanden som inte ger belastningsskador krävs minst åtta decimeters utrymme vid sidan av duschplatsen.

Läs mer: Sjukhusets toaletter var för trånga

Arbetsmiljöverket kräver också att det på varje avdelning ska finnas möjlighet att duscha patienterna liggande.

Sjukhuset får fram till den 30 september att ordna detta vid ett vite på en miljon kronor.

Sjukhuset hotas med ytterligare ett vite på fem miljoner kronor om inte utrymmena vid sidan av toaletterna blir minst åtta decimeter. Fram till den 31 juli 2024 har man på sig för detta.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö