Arbetsmiljö

Södertälje sjukhus hotas med vite för covidsmitta

På Södertälje sjukhus avdelning 20 har många anställda varit sjuka i covid-19. Nu hotas sjukhuset med ett vite på 300 000 kronor om inte en ordentlig undersökning av riskerna för smitta. Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Södertälje sjukhus hotas med ett vite på 300 000 om inte smittrisken på en coronadrabbad avdelning kartläggs. Arbetsmiljöverket kräver en ordentligt genomgång.

Publicerad

På Södertälje sjukhus avdelning 20 har många anställda varit sjuka i covid-19. Enligt skyddsombudet har de smittats i arbetet.

Nu hotas sjukhuset med ett vite på 300 000 kronor om inte en ordentlig undersökning av riskerna att personalen ska smittas görs. Sjukhuset ska ta reda på vad som bör göras för att förhindra detta.

Sjukhusledningen medger att det funnits brister i hur arbetet organiserats vad gäller kontakter mellan personalen.

Skyddsombudet har flera gånger påtalat att det finns arbetsuppgifter där det finns en smittrisk. Det gäller till exempel då personal hjälper patienter på toaletten och när de hanterar skyddsutrustningen.

”Ni har inte sett till att era arbetstagare har fått tillräcklig information om de risker för ohälsa och olycksfall som de kan utsättas för i samband med användning av arbetsutrustningen på avdelningen”, skriver Arbetsmiljöverket.

Det gäller till exempel att smittas när lyftar hanteras. Arbetsgivaren förklarade att de kontrollerats av företaget Medicin teknik.

”Ni kan dock inte beskriva resultatet av dessa kontroller. Vid inspektionen framkom vidare att den dagliga tillsynen av lyftar inte görs”, skriver Arbetsmiljöverket.

Senast den 15 november ska kartläggningen av smittriskerna vara klar.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev