Arbetsmiljö

Skyddsombudets motion om oannonserade besök fick gehör

”Jag är bara ett skyddsombud som gör mitt jobb”, säger Claes Thim. Han hade en nyckelroll i att missförhållanden vid bygget av gallerian Mall of Scandinavia uppdagades. Foto: Privat

Ge tydligare direktiv till Arbetsmiljöverket om att göra fler oannonserade besök på arbetsplatser och stötta de lokala skyddsombuden bättre. Skyddsombudet Claes Thim fick gehör för ett par av sina förslag, i motionen till S-kongressen, skriver Arbetet.

Publicerad

Elektrikernas skyddsombud Claes Thim (tidigare Melkersson) blev omskriven under 2016 sedan han påtalade allvarliga brister i säkerheten under bygget av gallerian Mall of Scandinavia i tv-programmet Uppdrag granskning. Då blev han omplacerad, vilket Arbetarskydd tidigare rapporterat.

Claes Thim utsågs till Årets fackliga hjälte 2016 för sitt arbete mot missförhållandena på arbetsplatsen. Han är nu tjänstledig från elektrikerjobbet och jobbar på Elektrikerförbundets Stockholmsavdelning som regionalt skyddsombud.

Läs också:

Socialdemokraternas partistyrelse ställer sig nu bakom delar av förslagen i motionen:

– Det känns väldigt kul att se att det är så pass enkelt att påverka. Många säger att det är svårt att påverka, men det här visar att vill man så kan man. Nu har inte motionen gått igenom än, men jag tror att det blir så, säger Claes Thim, till Arbetet.

Enligt Claes Thim är det stor skillnad mellan annonserade och oannonserade besök.

– Vi skyddsombud som är på golvet vet att när Arbetsmiljöverket kommer så hör de ofta av sig innan och då städar man på bygget så det är rent och fint. Det är inte dåligt, men veckan efter går man ibland tillbaka till standarden med sämre arbetsmiljö, säger han tll Arbetet.