Skyddsombudets motion om oannonserade besök fick gehör

2017-04-10 11:01 Tiina Demargne  
”Jag är bara ett skyddsombud som gör mitt jobb”, säger Claes Thim. Han hade en nyckelroll i att missförhållanden vid bygget av gallerian Mall of Scandinavia uppdagades. Foto: Privat

Ge tydligare direktiv till Arbetsmiljöverket om att göra fler oannonserade besök på arbetsplatser och stötta de lokala skyddsombuden bättre. Skyddsombudet Claes Thim fick gehör för ett par av sina förslag, i motionen till S-kongressen, skriver Arbetet.

Elektrikernas skyddsombud Claes Thim (tidigare Melkersson) blev omskriven under 2016 sedan han påtalade allvarliga brister i säkerheten under bygget av gallerian Mall of Scandinavia i tv-programmet Uppdrag granskning. Då blev han omplacerad, vilket Arbetarskydd tidigare rapporterat.

Claes Thim utsågs till Årets fackliga hjälte 2016 för sitt arbete mot missförhållandena på arbetsplatsen. Han är nu tjänstledig från elektrikerjobbet och jobbar på Elektrikerförbundets Stockholmsavdelning som regionalt skyddsombud.

Läs också:

Läs mer: ”Arbetsledaren bryter mot alla lagar”

Socialdemokraternas partistyrelse ställer sig nu bakom delar av förslagen i motionen:

– Det känns väldigt kul att se att det är så pass enkelt att påverka. Många säger att det är svårt att påverka, men det här visar att vill man så kan man. Nu har inte motionen gått igenom än, men jag tror att det blir så, säger Claes Thim, till Arbetet.

Enligt Claes Thim är det stor skillnad mellan annonserade och oannonserade besök.

– Vi skyddsombud som är på golvet vet att när Arbetsmiljöverket kommer så hör de ofta av sig innan och då städar man på bygget så det är rent och fint. Det är inte dåligt, men veckan efter går man ibland tillbaka till standarden med sämre arbetsmiljö, säger han tll Arbetet.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen