”Arbetsledaren bryter mot alla lagar”

2017-03-20 00:00  

EXPERTFRÅGA. Jag är skyddsombud men har fått problem med min arbetsledare. Han bryter mot alla regler och lagar, ger order om hur vi ska jobba enligt arbetsmiljölagarna. Men så fort jag som skyddsombud vänder ryggen till säger han till arbetarna att göra precis tvärt om. Vad ska jag göra?

Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet.

– Det är mycket allvarligt om din arbetsledare bryter mot arbetsmiljölagen. Berätta att du är orolig för att dina arbetskamrater kan skada sig. Redogör tydligt för vilka skador de kan drabbas av. Ställ sedan dina krav till arbetsledaren. Hänvisa till kapitel 6, paragraf 6 a i arbetsmiljölagen. Den innebär att du genast har rätt att få ett kvitto på att du ställt kraven. Arbetsledaren ska lämna besked utan dröjsmål. Om inget händer, ladda ner blanketten Begäran av Arbetsmiljöverkets ingripande. Du har sedan rätt att vända dig till Arbetsmiljöverket för att få deras hjälp. Innan du skickar iväg begäran, ta kontakt med arbetsledaren en gång till.

Glenn Bergenstoff, regionalt skyddsombud på IF Metall Borås.

– Jag tycker du ska ta ett samtal med en chef högre upp i er organisation. Det verkar som att arbetsledaren inte har tillräckliga kunskaper för att kunna utföra sitt arbete och att han inte på allvar inser vad han orsakar. Be gärna om att få se hur uppgiftsfördelningen ser ut rörande ert systematiska arbetsmiljöarbete. Om samtalet med en högre chef i er organisation inte leder till något konstruktivt tycker jag att du ska ta kontakt med ett regionalt skyddsombud. Jag föreslår att ni pratar ihop er om att ställa krav på att era arbetsledare/chefer utbildar sig, gärna ihop med dig som skyddsombud.

Rickard Lindberg, arbetsmiljöexpert på Trä- & Möbelföretagen och Grafiska Företagen.

– Är du säker på att de regler du nämner gäller? Finns det tydliga föreskrifter med ett uttryckligt lagstöd? Det kan vara värt att undersöka innan du går vidare, och även hur föreskrifterna fungerar – relaterat till din bransch. Företagskultur är ofta normgivande, därför är det viktigt att bygga upp ett systematiskt arbetsmiljöarbete inom organisationen innan olyckan är framme. Jag råder dig att lyfta frågan högre i organisationen samt att ta upp den i er skyddskommitté. Det kan vara bra att i ert fall ta hjälp utifrån för att få i gång en förändring. Räkna också med att det tar tid att förändra en kultur.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö