En hel vårdavdelning i korridoren på akuten

2019-03-15 09:54 Tiina Demargne  
Arbetarskydd berättade den 15 mars 2019 om situationen på akuten. Brist på vårdplatser gjorde att patienter inte slussades vidare till vårdavdelningar. Det kunde vara så många som 24 patienter liggandes i korridorerna. Foto: TT-Bild

På Akademiska sjukhusets akutmottagning i Uppsala stockas patienter istället för att slussas vidare till vårdavdelningar. På torsdag morgon låg 24 patienter kvar, motsvarande en hel vårdavdelning. En del blir kvar i upp till 36 timmar, skriver Vårdfokus.

Orsaken är enligt vårdfacket att Region Uppsala för en kampanj mot hyrsjuksköterskor vilket resulterar i personalbrist och stängda vårdplatser. Det är svårt för sjukhuset att behålla och rekrytera sjuksköterskor.

Personalen på akuten lyfter fram brist på omsorg och risker för patientsäkerheten, förutom sin egen oro och samvetsstress.

– Framför allt sedan årsskiftet har det bara blivit värre. Förr kunde det under influensatider ligga kvar 5-6 patienter, vilket vi då tyckte var mycket. Influensaperioden är över. Ändå låg det kvar 24 patienter i morse, vilket inte alls är ovanligt numera, säger sjuksköterskan Malin Gutentoft, Vårdförbundets skyddsombud, till Vårdfokus.

Hon är övertygad om att det finns ett samband mellan neddragningen av hyrpersonal och bristen på vårdplatser:

– Kampanjen var ett hån mot oss på golvet. Det hade väl varit bättre att gå ut med hur man ska förbättra arbetsmiljön. Att dra ner på hyrpersonal kan man ha som en långsiktig plan, men det vi behöver nu är kortsiktiga lösningar. Vi behöver snarare mer hyrpersonal så att vi kan öppna alla stängda vårdplatser.

Läs mer: Skyddsombudet anmäler situationen på Akademiska sjukhuset

Malin Gutentoft lämnade tillsammans med Kommunals skyddsombud in en arbetsmiljöanmälan, i mitten av februari. Arbetsgivaren ska svara senast den 20 mars.

– Framför allt är vi uppgivna. Folk har slutat och många letar efter andra jobb. Vi är slutkörda, säger Malin Gutentof, till tidningen.

– Vi har en plan för hur vi ska försöka fasa ut inhyrd personal, vi jobbar med rekryteringar och vi har kunnat rekrytera. Så jag ser ett visst ljus i tunneln, att avdelningar kommer att öppna vårdplatser under våren. Men det är ändå så att akuten har fått ta en väldigt stor smäll den svåra situation som råder, säger verksamhetschef Anette Skoglund, till Vårdfokus.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö