Arbetsmiljö

Skyddsombud testade larm – då kom ingen hjälp

I maj i år togs de bärbara personlarmen som personalen på Attendo Hemvård i Helsingborg använde bort. De ersattes av en billigare typ som enbart gav ifrån sig ett ljud. Tanken med det var att allmänheten skulle gripa in och hjälpa hemtjänstpersonalen om de utsattes för fara.

Publicerad

Skyddsombudet testade de billiga larmen. Ingen hjälp från allmänheten kom.

Attendo tycker att det räcker med att man i en akut situation ska kontakta en kollega för att snabbt kunna få hjälp.

Enligt skyddsombudet finns det en känsla av otrygghet i vissa situationer och platser. I en del områden där personalen arbetar förekommer gängbildning och missbruk.

Attendo hotas nu med ett vite på 60 000 kronor om inte de anställda senast den 8 november förses med larm som kan användas för att tillkalla polis eller väktare vid en vålds- eller hotsituation. 

Arbetsmiljöverket vill också att man redovisar riskerna för att personalen utsätts för hot och våld hos olika brukare. Denna kartläggning ska resultera i en handlingsplan över vad som kan göras vid dessa situationer.

Verket kräver också att arbetsgivaren tar reda på om de anställda vet tillräckligt mycket om riskerna för hot och våld i arbetet och vad de ska göra för minska risken för detta.