Arbetsmiljö

Skönhetssalong på kant med Handels om arbetsmiljön

Från starten för fem år sedan har familjeföretaget Rapide For Brows expanderat väldigt snabbt. Företaget, som är inriktat på behandling av ögonbryn och fransar, finns i dag i 14 gallerior i fem län. Men nu har framgångssagan fått sig en törn och företaget hamnat på kollisionskurs med facket.

Publicerad

Handelsanställdas förbund har anmält salongen i Solnagallerian Mall of Scandinavia till Arbetsmiljöverket och har hela 14 brister i arbetsmiljön att anmärka på.

Det gäller allt från lösa sladdar, hög ljudnivå, bristfällig belysning, för låga hurtsar och kundstolar till en stressig och oergonomisk arbetsmiljö där ensamarbetande personal har svårt att ta paus och komma ifrån för göra toalettbesök.

– Vi är inte ensamma om att ligga i köpyta. De andra har inte heller inbyggda toaletter på sin yta, påpekar Sussie Lundquist, vd på Rapide AB.

Att verksamheten saknar eget tak, eftersom den bedrivs mitt i gallerian, är ett stort problem. Det är i stort sett det enda som både fack och företagare överens om. Det inträffar nämligen att kastas saker och vätskor på personalen.

– Det sorgliga är att fastighetsbolaget inte gör någonting åt det, vi ringer och ringer, gör skadeanmälan och skickar vakter dit hela tiden. Men det går inte att sätta in ett tak där, tro mig, jag har försökt. Det skapar brandrisker eftersom det skulle blockera sprinklersystemet, säger Sussie Lundquist.

I övrigt anser hon att de flesta av Handels krav och påpekanden är orimliga och överdrivna. Vissa justeringar har utförts, annat planeras, men det mesta ser hon inte som något som helst problem i, vilket gjort att företaget hamnat på kant med facket.

– Jag har aldrig stridigt så långt tidigare. Det har aldrig behövt gå så här långt, de allra flesta brukar lyssna på det jag säger, kommenterar Emma Lindqvist, ombudsman på Handelsanställdas förbund.

Kanske hade konflikten inte lett till någon omedelbar anmälan eller åtminstone färre påpekanden om inte Rapide AB i mejlkonversationen med Handels hårdnackat upprepat att företaget ”inte kommer att lägga resurser på att göra någon förändring på nuvarande yta”.

– Vi kommer inte lägga pengar på det när vi nästan är i mål med att flytta in en ny stor lokal. Det skulle göra mig till ett åtlöje. Men lokalen är tre gånger för stor för vår verksamhet, så vi inväntar en hyressänkning. Verksamheten måste kunna bära sig, annars får vi lämna Mall of Scandinavia, förtydligar Sussie Lundquist.

Facket invänder mot argumentet.

– Inget skrivet, inget klart och så länge ingenting är klart kan vad som helst hända. Ska de ha stora problem i ett helt år till? Det köper inte jag, säger Emma Lindqvist och tillägger:

– Belysning och bullerfrågan kanske kan bli lösta av en ny lokal, men de andra problemen kommer ju att kvarstå. Det här med toalettbesök måste åtgärdas nu, det kan inte vänta.

Nu får Arbetsmiljöverket ta ställning till Handels begäran om föreläggande eller förbud, som Arbetarskydd skrivit om.

– Jag tar jättegärna emot dem. Det kommer att ta tid från vår expansion och framåtanda, men måste det göras så måste det göras. Jag har inget att skämmas för, säger Sussie Lundquist.