Så vill skyddsombud skydda bussförare från smitta

2020-04-01 12:40 Lennart Lundquist  
Bussresenärer i Stockholm går på bussen genom bakdörrarna på grund av coronaviruset. Ett led i arbetet med att skydda busschaufförerna från att smittas. Foto: Lisa Arfwidson / SvD / TT

CORONAVIRUS. Fler skyddsombud ingriper nu och skyddsstoppar all hantering av kontanter på bussar i ett försök att stoppa spridningen av coronaviruset. Skyddsombudet vid Vy buss, som kör stadsbussar i Gävle, har stoppat all kontanthantering.

”Vi har heller inte tillgång till varmt och kallt vatten på våra bajamajor utefter busslinjen varför vi inte kan hålla hygienen. Vi utsätts därför för smittrisk”, tillägger skyddsombudet.

Skyddsombudsstoppet gäller till dess att faran är över.

Även skyddsombuden vid Vs & Perssons bussar i Söderhamn och Gävle stoppar kontanthanteringen.

”Pengar sprider bakterier och virus väldigt snabbt eftersom de hanteras av så många olika personer”, motiverar skyddsombuden stoppen.

Skyddsombudet vid Siljan buss, som kör bussar och taxi i Dalarna, vill på grund av smittorisken förbjuda all påstigning längst fram hos föraren. I stället ska passagerarna gå på genom bakdörrarna och hålla ett säkerhetsavstånd till föraren på två meter.

Bussar med bara en ingång vid förarplatsen ska tas ur trafik.

Men det tycker Arbetsmiljöverket är överdriven försiktighet.

Verket anser att inpassering i dörren bredvid föraren innebär en mycket kort exponering och är därför ingen överhängande risk för smittspridning.

Skyddsombudet är förvånad.

”Är Arbetsmiljöverket även läkare och epidemiologer? Flera regioner, däribland vår, har gått ut med liknande åtgärder. Yrkeskåren har en hög medelålder och utifrån detta perspektiv är det synnerligen angeläget att åtgärderna antas snarast för att inte arbetstagarna ska drabbas av ohälsa eller kanske förolyckas, skriver skyddsombudet.

Siljan buss har 75 bussar och 40 taxibilar.

Tidigare har Arbetsmiljöverket, som Arbetarskydd berättat, förbjudit Polisen i Bergslagen att låta personal som tillhör en riskgrupp att utföra nykterhetskontroller av bilförare. Detta efter att skyddsombudet där stoppat dessa alkotester på grund av smittorisken.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö