Poliser i riskgrupper förbjuds arbeta med alkotester

2020-03-27 16:58 Lennart Lundquist  
Polisens nykterhetskontroller i region Bergslagen stoppas av skyddsombudet av oro för coronaviruset. Foto: Fredrik Sandberg/TT

CORONAVIRUS. Arbetsmiljöverket förbjuder Polismyndigheten i Bergslagen att låta poliser som tillhör en riskgrupp att utföra nykterhetskontroller av bilister.

Till riskgruppen hör personer med hjärt- och lungsjukdomar, lever- eller njursvikt, diabetes och anställda som är 65 år eller mer.

Om man inte följer förbudet, som gäller omedelbart och är kopplat till ett vite på 100 000 kronor, har skyddsombudet rätt att avbryta arbetet.

”Vid nykterhetskontroller med alkoholutandningsprov utsätts era arbetstagare för andra personers utandning. Denna utandning kommer inte endast från munhålan utan längre nerifrån luftvägssystemet. Det föreligger då risk för droppsmitta av coronaviruset”, skriver Arbetsmiljöverket.

Läs mer: Corona: Skyddsombud stoppar nykterhetskontroller

Polisen måste också kartlägga riskerna de anställda utsätter sig för att få eller sprida covid-19. De ska ta reda på om skyddsutrustningarna och hygienrutinerna är tillräckligt bra.

Tidigare stoppade skyddsombudet vid polismyndigheten i Bergslagen all alkoholtestning av bilförare.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö