Så mycket mindre får Arbetsmiljöverket

2019-09-19 09:47 Tiina Demargne  

(Uppdaterad) I regeringens budgetproposition minskas Arbetsmiljöverkets anslag med 112 miljoner kronor för nästa år. Samtidigt får myndigheten fem miljoner extra till fler inspektioner för att förebygga fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet.

Totalt för 2020 får Arbetsmiljöverket 676,5 miljoner kronor. Det är 10 miljoner mindre än vad myndigheten begärt.

För 2021 och 2022 beräknas anslaget till 668 miljoner respektive 677,5 miljoner.

I april i år kommenterade Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem i Arbetarskydd förslaget om minskade anslag:  – Det blir en tvärnit i verksamheten. Vi måste minska personalstyrkan och det innebär färre inspektörer.

Generaldirektören konstaterade då att de uteblivna pengarna skulle leda till ett skarpare urval i vad Arbetsmiljöverket satsar på.

– Vi får anpassa kostymen till de förutsättningar vi har. Ambitionen vi hade, att göra mer, får vi revidera. Men vi ska lösa uppdraget på bästa möjliga sätt. Nu har vi den här ekonomiska ramen, det är samma för alla myndigheter. Vårt ansvar är att göra största möjliga nytta med de resurser vi får, säger nu generaldirektören, till Arbetet.

– Det står i budgetproppen att vi ska göra fler inspektioner. Men hur vi kommer att använda de resurser vi får återstår att se, säger Erna Zelmin-Ekenhem vidare.

Nytillträdda arbetsmarknadsministern Eva Nordmark väljer att ducka i anslagsfrågan:

– Det är min sjätte dag på jobbet och jag har inte hunnit sätta mig in ordentligt i Arbetsmiljöverket. Det har varit väldigt akut med Arbetsförmedlingen som jag har fått greppa tag i de här dagarna, så jag återkommer gärna i frågan, säger hon till Arbetet.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö