Arbetsmiljöverket: Nu blir det tvärnit

2019-04-10 13:48 Jonna Söderqvist  
Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket. Foto: Jörgen Appelgren

VÅRBUDGETEN. - Det blir en tvärnit i verksamheten. Vi måste minska personalstyrkan och det innebär färre inspektörer, säger Erna Zelmin Ekenhem, Arbetsmiljöverkets generaldirektör, till Arbetarskydd.

Inför budgeten krävde Arbetsmiljöverket, som Arbetarskydd tidigare rapporterat, ytterligare 31 miljoner kronor för nästa år.  Men det blir inga extra pengar, står det klar efter att finansminister Magdalena Andersson presenterat vårbudgeten på onsdagsmorgonen.

Arbetsmiljöverket, som tidigare år har fått extra miljoner, hade anpassat verksamheten i enlighet med de resurser som regeringen skjutit till.

- Det blir en tvärnit i verksamheten. Vi blir minutoperativa och får lösa de dagliga frågorna på bekostnad av att kunna planera det långsiktiga arbetsmiljöarbetet, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin Ekenhem.

Läs mer: Här är frågorna Ylva Johansson inte vill svara på

De uteblivna pengarna, som Arbetsmiljöverket äskade om, får nu följder för inspektionsverksamheten, som hade behövt sammanlagt ytterligare 66 miljoner kronor för 2020-2022.

- Vi måste minska personalstyrkan. Det innebär färre inspektörer, säger hon, till Arbetarskydd.

Enligt generaldirektören kommer de uteblivna pengarna att leda till ett skarpare urval i vad Arbetsmiljöverket satsar på.

Ökade anslag under 2014-2018

Arbetsmiljöverket fick under 2014-2018 ett sammanlagt ökat anslag om 120 miljoner kronor, varav 113 miljoner kronor permanent för att kunna hantera den förhöjda ambitionsnivån i arbetsmiljöarbetet, som arbetsmiljöstrategin för 2016-2020 innebar. De utökade anslagen användes enligt Myndigheten till att rekrytera och utbilda bland annat 160 nya arbetsmiljöinspektörer. Samtidigt ledde det till att fler jurister, IT-personal, och chefer behövdes anställas. Det har påverkat både löne- och driftskostnaderna.

Jonna Söderqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen