Ökning av antalet dödsolyckor i september

2019-09-19 12:33 Tiina Demargne  
Fyra arbetstagare eller egenföretagare och en praktikant (som återfinns i kategorin övriga) har omkommit i arbetsplatsolyckor under september. Enligt Arbetsmiljöverkets preliminära statistik över dödsolyckor till och med den 25 september har 37 personer omkommit i arbetsolyckor under 2019.

(Uppdaterad 190925) Efter en jämförelsevis lugn sommar har antalet dödsolyckor på svenska arbetsplatser nu åter skjutit i höjden.

Enligt Arbetsmiljöverkets preliminära statistik över dödsolyckor till och med den 25 september har 37 personer omkommit i arbetsolyckor i år, varav sju var anställda av utländska företag, praktikant, hemvärnsman eller elev. 30 av de omkomna var arbetstagare eller egenföretagare.

I Arbetsmiljöverkets statistik för september finns följande fem dödsfall:

Den 2 september hittades en 78-årig man medvetslös i gång mellan jäsbanor på en arbetsplats, i Västra Götaland. En praktikant i 20-årsåldern skadades svårt i en arbetsplatsolycka i Umeå den 11 september. Han avled senare av skadorna. En man i 50-årsåldern, från Rumänien, avled av skador i samband med en grävmaskinsolycka i Varberg den 12 september. Den 16 september omkom en man i 55-årsåldern i Västerås när han föll från ett tak på en byggarbetsplats i Västerås. Den 24 september hittades en 48-årig man livlös på en tankbil i Ljusne.

Med fem döda sticker september ut som en av årets hittills mest olyckadrabbade månader, efter januari då sammanlagt nio personer omkom i arbetsolyckor.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen