Arbetsmiljö

Nya arbetsmiljömyndigheten har arbetsmiljöproblem

”Utmaningen i uppdraget som generaldirektör för Mynak ligger i att skapa något helt nytt”, sa generaldirektören Nader Ahmadi i en intervju med Arbetarskydd i början av året. Foto: Sanna Percivall
INVIGDES 15 AUGUSTI 2018. Per Bill, landshövding i Gävleborg tillsammans med Ylva Johansson, arbetsmarknads- och etableringsminister och Nader Ahmadi, generaldirektör för den nya myndigheten för arbetsmiljökunskap. Foto: Björn Lindau

Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, brister i sitt arbetsmiljöarbete. Detta enligt skyddsombudet som i en 6:6a-anmälan larmar om hög arbetsbelastning, skriver tidningen Du&jobbet.

Publicerad

Hög arbetsbelastning och personalomsättning ledde till slut till en 6:6a-anmälan. Skyddsombudet på Mynak i Gävle, en ny arbetsmiljömyndighet som inrättades i juli 2018, har nu lämnat en 66a-anmälan till arbetsgivaren.

– Det handlar om både arbetsbelastning och arbetstider. Uppdrag kommer för snabbt inpå, och tiden fram till leverans blir för kort, säger Christer Gustafsson, ombudsman på SSR, till Du&jobbet.

Myndigheten har 17 anställda. Flera medarbetare har redan slutat eller inte tillträtt sina tjänster under detta första turbulenta år.

Ledningen krävs nu på åtgärder för brister i rutiner och arbetsmiljökunskap. Mynak inrättades för att ”skapa förutsättningar för ett friskt, glädjefyllt och hållbart arbetsliv genom att vara ett nationellt kunskapscentrum för frågor om arbetsmiljö”, enligt den egna hemsidan.

Mynak invigdes den 15 augusti 2018.