Arbetsmiljö

Ny myndighet på sparlåga efter övergångsbudget

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson presenterade på torsdagen Nader Ahmadi, professor i sociologi på Högskolan i Gävle, som blir generaldirektör för den nybildade Myndigheten för arbetsmiljökunskap i Gävle, Mynak.

Myndigheten för arbetsmiljökunskap, MynAK, i Gävle tvingas nu gå på sparlåga på grund av övergångsregeringens strama budget. Myndigheten kan varken anställa eller starta ytterligare verksamhet enligt planerna, skriver Arbetsvärlden.

Publicerad

Dessutom finns andra hot eftersom allianspartier hotat lägga ner verksamheten, vilket Arbetarskydd rapporterat om.

– Anslaget räcker inte för att klara det uppdrag som vi har fått. Nästa år blir ett år på lågvarv, säger generaldirektör Nader Ahmadi till Arbetsvärlden.

”Myndigheten för arbetsmiljökunskap ska fungera som ett nationellt kunskapscentrum för arbetsmiljöfrågor och har till uppgift att ansvara för kunskapsuppbyggnad och kunskapsspridning samt utvärdering och analys i syfte att bidra till att kunskap om arbetsmiljö kommer till användning i praktiken.” skrev regeringskansliet i ett pressmeddelande inför öppnandet den 15 augusti i år.

MynAK hade vid det tillfället 11 medarbetare och  skulle enligt planen byggas upp successivt för att vara fullt utbyggd år 2020 med 30 till 40 medarbetare. Men målet måste troligen flyttas fram, skriver nu Arbetsvärlden:

– Vi arbetar just nu med vår prognos för åren 2020 till 2022. Vi får lov att lägga in en större del av uppbyggnaden de åren, säger Nader Ahmadi.

Myndigheten för arbetsmiljökunskap hör, enligt tidningen, till de kraftigt missgynnade i regeringens övergånsbudget. Under de första sju månader skulle myndigheten klara sig på 19 miljoner kronor. 2019 får MynAK en stannar årsbudget på 33 miljoner kronor.

─ Departementet har medvetet lagt en budget på golvnivå. Det är upp till den nya regeringen att ha en dialog med oss och justera den. Jag utgår ifrån att detta görs i december inför nästa års regleringsbrev, säger generaldirektör Nader Ahmadi.