Arbetsmiljö

Nu vill arbetsgivarna ha lördagstvång

ARBETSTIDER. Teknikföretagen vill kunna lägga ut fem timmars extra arbetstid på lördagar. Det är IF Metall emot.<br/>– Minskat inflytande över arbetstiden ökar stressen, säger avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Publicerad
Veli-Pekka Säikkälä, IF Metall. Foto: TT-Bild

Arbetsmiljön är uppe på förhandlingsbordet i avtalsrörelsen. Industrins arbetsgivare vill kunna lägga ut arbetstiderna mer flexibelt och kunna anpassa dem efter produktionen. Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe har ett konkret förslag till IF Metall.

– Vi vill öka den så kallade korridoren i avtalet med IF Metall, sa Anders Weihe när parterna växlade avtalskrav.

I stället för att som nu bara kunna kräva 40 minuter extra per dag, måndag till fredag, vill arbetsgivaren kunna öka på tiden och kräva att de anställda jobbar fem timmar extra i ett svep. Dessutom vill arbetsgivaren kunna lägga ut de fem timmarna på lördagar från tidigast 07.00 till som senast 16.00.

Anders Weihe talar varmt för att kunna använda lördagar.

– Extrapass ihop med ett vanligt pass på vardagar blir långt och inte särskilt effektivt. Det blir mer effektivt med ett femtimmarspass på en lördag, säger han.

Blir det inte svårare att kombinera arbetet med familjelivet då?

– Folk vill hellre jobba ett förmiddagsskift på en lördag än ett förlängt arbetspass. Sedan kan redan ett 40 minuter längre pass vara ett problem i förhållande till att hämta barn från förskolan.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä är inte glad över avtalskravet. Han har medlemmarnas önskemål från senaste kongressen i gott minne. ”Korridorens 40 minuter plus eller minus ska bara kunna användas per dag, helst ska den minska, åtminstone inte utökas.”

– Arbetsgivarna vill att korridoren ska bli en motorväg, säger han.

Många arbetsplatser har lokalt produktionsanpassade arbetstider efter överenskommelser mellan fackklubben och företaget. Då finns det ofta regler för när några anställda inte kan förlänga sina pass.

– Träffar man lokala avtal kan man göra avvikelser. Om ett pass ska kunna förlängas med exempelvis tre timmar blir det värre för småbarnsföräldrar. Dessutom är man skyldig att ställa upp om det finns angivet i det centrala avtalet, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Det här handlar om att arbetsgivaren vill öka sitt inflytande över arbetstiderna, menar han.

– När arbetstagarens inflytande över arbetstiden minskar ökar stressen, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Om arbetsgivarna ska få in den utökade korridoren i det centrala avtalet får vi veta senare i år. Senast den 1 april ska ett nytt avtal finnas på plats.

Läs också:

Sveriges Ingenjörer:

Detta är korridoren

Det nuvarande avtalet mellan Teknikföretagen och IF Metall ger arbetsgivaren rätt att lägga ut plus/minus 40 minuters arbetstid per dag, måndag till fredag. Förutsatt att arbetstagarna varskotts om detta 14 dagar i förväg. Den extra tiden ger ingen övertidsersättning, arbetstiden ska jämnas ut över året. Men för den tid som hamnar på obekväm arbetstid betalas ob-ersättning.