”Måste få rätt till veckovila”

2016-01-17 23:00 Elisabet Örnerborg  

ARBETSTIDER. För Sveriges Ingenjörer betyder den nya psykosociala föreskriften ett stöd i avtalsförhandlingarna.<br/>– Våra medlemmar måste få rätt till veckovila och en restid som oftast utförs på arbetstid, säger förhandlingschef Camilla Frankelius.

Teknikföretagens krav på utökad korridor (se förra sidan) gäller bara IF Metall.

– Med tjänstemännen har vi redan friare lösningar, säger förhandlingschef Anders Weihe.

Det stämmer, menar Camilla Frankelius.

– Hälften av dem som arbetar för Teknik­arbetsgivarna har förhandlat bort övertiden.

Det betyder att de mot en högre månadslön inte får någon extra kompensation för eventuell övertid.

– Vår viktiga arbetstidsfråga är i stället hur våra medlemmar kan anpassa sig till att arbeta i projekt på andra sidan jordklotet, säger Camilla Frankelius.

Det är i det sammanhanget Sveriges Ingenjörer kräver rätt till veckovila och att restiden oftast ska ske på arbetstid.

Ett av industrifackens gemensamma krav i avtalsrörelsen är att införa regler för hur Arbetsmiljöverkets nya föreskrift ska tillämpas. I föreskriften Organisatorisk och social arbetsmiljö, AFS 2015:4, ingår att arbetsgivaren ska förlägga arbetstiden så att den inte leder till ohälsa och att det ska finnas möjlighet till återhämtning.

– Vi ser med stor tillförsikt att afsen kommer, säger Camilla Frankelius.

Tjänstemännens friare lösningar ifrågasätts av Unionen, det andra tjänstemannafacket som förhandlar med Teknikföretagen. Unionen kräver nu i avtalsrörelsen att den tid som tjänste­mannen är tillgänglig för arbete ska regleras. Detta för att han eller hon ska kunna få en ostörd fritid och tid för återhämtning.

Avtalsrörelsen 2016

I år ska närmare tre miljoner arbetstagare få nya avtal om löner och allmänna villkor. Industrins parter är mitt uppe i förhandlingar för att hinna bli färdiga till den 1 april. Teknikarbetsgivarna förhandlar med IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen.

En modell för ett hållbart arbetsliv är ett viktigt gemensamt krav från Facken inom industrin, det vill säga GS-facket, IF Metall, Livs, GS, Sveriges Ingenjörer och Unionen.

Den modellen ska inne­hålla rehabilitering, företagshälsovård och säkerhet, sa Unionens ordförande Martin Linder när avtalskraven presenterades, och han tillade:

– Det ska vara särskild fokus på implementering av den nya föreskriften med gemensamma tillämpningskriterier.

Nya lagen rör arbetstiden

Den nya arbetsmiljöföreskriften Organisatorisk och social arbetsmiljö, AFS 2015:4, träder i kraft den 31 mars 2016. Föreskriften har en särskild paragraf om arbetstid:

”Arbetsgivaren ska vidta de åtgärder som behövs för att motverka att arbetstidens förläggning leder till ohälsa hos arbetstagarna.”

Arbetsgivaren råds att vara uppmärksam på riskerna med att lägga ut långa arbetspass och att kräva att arbetet ska utföras på olika tider och platser med förväntningar på att den anställda ska vara ständigt nåbar.

Att Teknikföretagen i det sammanhanget kräver en ut­ökad korridor upprör IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä.

– Det kravet som arbetsgivarna kommer med drar åt rakt motsatt håll, säger han.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen