SVT: Intern konflikt om munskydd på Arbetsmiljöverket

2020-04-29 12:35 Tiina Demargne  

Frågan om munskydd inom äldreomsorgen har lett till en intern konflikt på Arbetsmiljöverket. Med de nya formuleringar närmar man sig kommunernas lagtolkning, vilket väckt starka reaktioner internt, rapporterar SVT Nyheter. Arbetsmiljöverkets chefsjurist tillbakavisar uppgifterna.

Arbetsmiljöverket fattade, som Arbetarskydd berättat, före påskhelgen beslutet att personalen på Serafens äldreboende i Stockholm ska använda visir och munskydd varje gång de jobbar nära covid-patienter. Kommunen överklagade beslutet till förvaltningsrätten.

Enligt SVT har myndigheten efter det utsatts för hård press att backa från ställningstagandet att Serafenbeslutet var vägledande. Arbetsmiljöverket ska nu ha justerat sin hållning för att hamna mer i linje med kommunernas.

Ett expertutlåtande som slog fast att munskydd alltid behövs har, enligt SVT, raderats från myndighetens diarium.

Arbetsmiljöverkets chefsjurist Anna Varg tillbakavisar skriftligen till SVT, att myndigheten skulle ha låtit sig påverkas. Hon betonar vikten av en lokal riskbedömning av olika arbetsmoment baserad på det senaste kunskapsläget.

Läs mer på Arbetsmiljöverkets hemsida: Beslut om personlig skyddsutrustning inom omsorgen inte generellt

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö