Nu hotas Helsingborgs IF med vite

2020-02-26 15:16 Lennart Lundquist  
Helsingborg IF:s publik å ståplatsläktare på hemmaarenan Olympia. Foto: Andreas Hillergren / TT

Arbetsmiljöverket instämmer nu i skyddsombudets kritik. Helsingborgs IF hotas med ett vite på 30 000 kronor om inte klubben skaffar sig rutiner mot kränkande särbehandling.

I december förra året anmälde Unionens skyddsombud Helsingborgs IF till Arbetsmiljöverket för att fotbollsklubben saknade rutiner för att hantera kränkande särbehandling – och för att sakna rutiner för att undersöka den fysiska, sociala och organisatoriska arbetsmiljön.

Enligt skyddsombudet fick han inget svar från klubbledningen på den framförda kritiken.

Med anledning av skyddsombudets anmälan inspekterade Arbetsmiljöverket klubben i januari och instämmer nu i skyddsombudets kritik.

Helsingborgs IF hotas med ett vite på 30 000 kronor om man inte senast den 15 maj skaffar sig dessa rutiner.

Läs mer: Undermålig utredning kan vara brott mot arbetsmiljölagen

Vid inspektionen fann Arbetsmiljöverket att man inte kunde ”redogöra för tillräckliga undersökningar av arbetsförhållandena och bedömning av riskerna i er verksamhet eller några dokumenterade riskbedömningar och handlingsplaner över åtgärder”.

Enligt verket fick Helsingborgs IF möjlighet att lämna synpunkter på kraven vid inspektionen – men avstod från detta.

Redan i oktober förra året rapporterade Helsingborgs Dagblad om brister på klubbens kansli där det förekom utfrysning och medarbetare som bröts ner på grund av den dåliga arbetsmiljön.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö