Arbetsmiljö

Nu hotar Arbetsmiljöverket skolköket med vite

Personalen får kritik när maten inte är klar i tid och eftersom diskmaskinenär för liten saknas det porslin när eleverna ska äta. Arbetsmiljöverket hotar nu med vite om inte kökspersonalen på Noltorpsskolan i Alingsås får rimligare arbetsförhållanden. Foto: TT-Bild

Enligt huvudskyddsombudet får de anställda vid ISS facility service, som lagar mat på Noltorpsskolans mottagningskök i Alingsås, fortfarande slita för att få maten på bordet i tid till eleverna. Trots tidigare påpekanden är arbetssituationen inte rimlig.

Publicerad

Som Arbetarskydd berättade redan i februari slog skyddsombudet larm om att personalen är gråtfärdig när de går hem. Sedan dess har det inte blivit bättre, enligt skyddsombudet.

Arbetsmiljöverket hotar nu med vite om inte kökspersonalen får mer rimliga arbetsförhållanden. 

År 2000 lagades en rätt till 500 elever. I dag ska de med nästa samma utrustning tillaga tre rätter till som mest 600 elever.

Då tillkommer även frukost och mellanmål.

Personalen berättar att de får kritik när maten inte är klar i tid. Att få maten klar till lunch upplever personalen som mycket stressigt.

Diskmaskinen är för liten vilket gör att det saknas porslin när eleverna ska äta.

Det är väldigt trångt i köket som har dålig ventilation, varmt på sommaren, kallt på vintern.  När det är som värst dricker personalen vätskeersättning.

Det finns risk att få hett vatten på sig eftersom kantinerna med hett vatten måste lyftas i axelhöjd, ner på en vagn för att sedan hällas ut i vasken.

Arbetsgivaren håller med om att det finns problem i köket.

Senast den 21 december måste en ordentlig kartläggning av personalens arbetsmiljö göras och kraven på dem anpassas till de resurser som finns.

Detta vid ett hot om ett vite på 50 000 kronor.