”Kökspersonalen gråter när de går från jobbet”

2018-02-20 14:41 Tiina Demargne  

Köket på Noltorpsskolan i Alingsås är inte anpassat för den ökade arbetsbelastningen. Personalen känner sig otillräcklig och är gråtfärdig, skriver skyddsombudet till Arbetsmiljöverket. Arbetsgivaren ISS facility har också fått klagomål från personalen på Centralköket på samma ort.

På Noltorpsskolans kök i Alingsås har det hänt mycket de senaste 20 åren.

Då, för 20 år sedan, lagade köket en rätt, i dag tre. Frukost för 75 elever har tillkommit liksom mellanmål för 180. Då kokade man enbart potatis, men i dag ska även ris, pasta och sås tillagas. Mätning och vägning av matsvinnet har också tillkommit.

Skolköket drivs numera av ISS facility som även ansvarar för Centralköket i Alingsås vilket Arbetarskydd skrivit om tidigare.

”I dag är arbetsbelastningen för stor eftersom kökets utrustning och kapacitet inte är anpassad efter detta. Anställda vittnar om att de känner sig otillräckliga och är gråtfärdiga när de lämnar arbetet. De berättar också att räkna ut hur många portioner som ska beställas måste göras på fritiden för att hinnas med”, skriver Kommunals skyddsombud.

Personalen berättar att de får kritik från skolans personal då de inte hinner servera maten i tid – eller för att de inte hunnit få fram ren disk eftersom diskmaskinen går sönder med jämna mellanrum.

Ibland beställs utflyktspaket som till exempel inplastade baguetter.

”Detta tar fyra timmar extra. Enligt arbetsgivaren ska det ingå i den ordinarie arbetstiden och personalen får inte ta ut övertid för detta. Det är ett orimligt krav som skapar stress och oro för att inte få betalt för sitt arbete”, skriver skyddsombudet.

Skyddsombudet har under en längre tid velat träffa arbetsgivaren ISS facility för att diskutera situationen. Det har inte varit det lättaste.

Första gången de träffades var i november förra året då skyddsombudet förklarade läget. Vid nästa möte den 7 december tyckte skyddsombudet att arbetsgivarens svar var otydligt och att man inte angav hur bristerna i köket skulle avhjälpas.

Nästa möte var den 29 januari. Men då berördes över huvud taget inte situationen på Noltorpsskolan.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen