Myndighet stänger telefontjänst efter hot

2019-10-15 10:46 TT  

Strålsäkerhetsmyndigheten har stängt ner sin telefontjänst för information om elektromagnetiska fält efter att medarbetare hotats.

– Vi bedömer att hoten är så pass allvarliga att det inte är rimligt att fortsätta med telefontiderna, säger Andreas von Schmalensee, kommunikationschef på myndigheten.

Allmänheten har tidigare kunnat ringa till Strålsäkerhetsmyndigheten för att ställa frågor om myndighetens riskbedömningar om elektromagnetiska fält, exempelvis om 5G och mobilstrålning. Men telefontjänsten stängdes ner i början av september på grund av hot, något som SVT var först med att rapportera om.

– Våra medarbetare har över en lång tid utsatts för verbala hot under telefontiderna, säger Andreas von Schmalensee till TT.

Läs mer: Hot och våld vardagsmat för många statsanställda

Det handlar om flera personer som har ringt in till Strålsäkerhetsmyndigheten och försökt påverka myndighetens riskbedömningar. De hotfulla samtalen har pågått under flera års tid.

Vid ett tillfälle har också en person befunnit sig i närheten av myndigheten och hotat dess anställda. Händelsen har polisanmälts.

– Det var en person som uppehöll sig i omedelbar närhet till vårt kontor och uttalade hot mot enskilda tjänstemän. Det är orimligt för handläggarna att jobba på det här sättet, därför måste vi tyvärr stänga telefontjänsten, säger Andreas von Schmalensee.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö