Hot och våld vardagsmat för många statsanställda

2018-09-28 16:50 Tiina Demargne  

Medarbetarna utsätts för trakasserier, okvädningsord, obehagliga anspelningar och subtila hot. Hela nio av tio statliga myndigheter bedömer att det finns risk att deras anställda utsätts för trakasserier, hot eller våld, konstaterar Statskontoret i en rapport.

Oftast sker trakasserierna och hoten via telefon eller e-post. Det kan också ske via internet och sociala medier.

Det visar Statskontorets studie i vilken det framkommer att riskerna är extra stora vid myndigheter med många medborgarkontakter, vid länsstyrelserna och lärosätena.

Läs mer: Jusek vill stoppa kränkningar mot myndigheter

De öppna miljöerna skapar risker för de anställda. Examinationer, utredning av misstänkt fusk och avstängning av studenter skapar särskilda risksituationer, skriver Statskontoret.

”De stora riskerna för trakasserier, hot och våld mot statsanställda kräver att myndigheterna arbetar aktivt för att minska utsattheten”, säger Statskontorets generaldirektör Annelie Roswall Ljunggren, i ett uttalande.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen