Mittmedia anmälde aldrig hoten till Arbetsmiljöverket

2018-02-13 15:25 Tiina Demargne  

Uppdaterad) Tidningskoncernen Mittmedia anmälde aldrig mordhotet mot Gefle Dagblads chefredaktör till Arbetsmiljöverket. Företaget medger nu att det var fel. Därmed ges tidigare huvudskyddsombudet Sanna Wikström rätt i en fråga som många anser spelade en roll för hennes avstängning, skriver tidningen Journalisten.

Journalistens granskning visar att mordhoten mot Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg i februari 2016 inte anmäldes till Arbetsmiljöverket. Inte heller anmäldes bombhotet mot tidningen i september 2015.

Vid allvarliga tillbud ska Arbetsmiljöverket underrättas av arbetsgivaren. Enligt arbetsmiljölagen är påföljden för att inte göra tillbudsanmälan böter.

– Det är vår bestämda uppfattning att bombhot och mordhot är sådana tillbud som ska anmälas till oss, säger Mikael Syk, enhetschef på Arbetsmiljöverket, till Journalisten.

Läs mer: Mittmedia anklagas för skyddsombudets död

Carin Andersson, Mittmedias personalchef bekräftar i ett mejl till tidningen att tillbudsanmälningar aldrig gjordes, och medger att man brustit i hanteringen.

Journalisten har tidigare berättat att Sanna Wikström den 7 april 2016 kritiserade förfarandet att inte informera om dödshotet tidigare. Kritiken framfördes i ett mejl till personalen. Sanna Wikström blev dagen efter detta avstängd från arbetet. Senare uppgavs hon ha varit illojal och slutade efter en uppgörelse på Gävle Dagblad.

Sanna Wikström avled på ett vårdhem i december 2017. Personer i hennes närhet anklagade arbetsgivaren för hennes död.

”Hon pratade dagligen om att hon hade blivit avstängd. Att hon kallades för illojal, det tärde på henne. Hon var så lojal mot den där tidningen, hon älskade sin tidning – att bli kallad illojal var ett fruktansvärt slag för henne”, säger hennes sambo, till Journalisten.

Mittmedia har utvärderat händelsen och i samråd med en arbetsmiljöexpert från Almega sett över sin krishanteringspolicy. Det är nu förtydligat att även ett generellt bombhot ska anmälas till Arbetsmiljöverket, skriver gd.se.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen