Mittmedia anklagas för skyddsombudets död

2018-01-24 11:23 Lena Gunnars  

Mittmedia anklagas i tidningen Journalisten för huvudskyddsombudet Sanna Wikströms död. Men vd:n, personalchefen och chefredaktören vill inte ta på sig det ansvaret.

(Uppdaterad version) Huvudskyddsombudet Sanna Wikström avled på ett vårdhem i december i fjol. Hon hade under sin anställningstid på Gefle Dagblad varit ett engagerat huvudskyddsombud. Journalisten har varit i kontakt med flera personer som lämnat Mittmedia efter upplevda kränkningar, och personer med insyn i sådana fall. För tidningen berättar de om mobbning från chefer.

Flera blev sjukskrivna efter behandlingen från ledningen, skriver Journalisten. Klubben på tidningen har listat tio fall där anställda under det senaste året blivit så kränkta och mobbade av chefer inom Mittmedia att de känt sig tvungna att sluta. Av dem var fyra skyddsombud och två fackligt förtroendevalda.

Läs mer: Journalistförbundet om skyddsombudets död: Det handlar om kränkningen

Mittmedias brutala metod för att bli av med det besvärliga huvudskyddsombudet ledde till hennes död. Det hävdar flera personer i hennes närhet, som Journalisten varit i kontakt med.  

”Hon pratade dagligen om att hon hade blivit avstängd. Att hon kallades för illojal, det tärde på henne. Hon var så lojal mot den där tidningen, hon älskade sin tidning – att bli kallad illojal var ett fruktansvärt slag för henne”, säger hennes sambo, som en tid varit chefredaktör på Arbetarbladet i Gävle, till Journalisten.

Journalistförbundets förhandlingschef Johan Lif uppger till Arbetarskydd att förbundet ännu inte har bestämt om eller när man ska gå vidare med Sanna Wikströms fall. Förbundet måste diskutera och analysera vad det är förbundet  i så fall vill uppnå. Att arbetsgivaren ska straffas för sina synder, är det en försäkringsrättslig fråga eller någonting annat? Det ska nu analyseras.

Mittmedias vd Per Bowalliius kommenterar till Arbetarskydd anklagelserna från Journalistförbundet här och hänvisar till företagets interna mejl till personalen.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö