Arbetsmiljö

Ministern om Mynak: ”Jag ser allvarligt på situationen”

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), efter mötet med parter och myndighetsrepresentanter angående dödsolyckor på svenska arbetsplatser. Foto: TT-Bild
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson presenterade i april 2018 Nader Ahmadi, professor i sociologi på Högskolan i Gävle, som generaldirektör för den nybildade Myndigheten för arbetsmiljökunskap i Gävle, Mynak.

Kritiken mot Myndigheten för arbetsmiljökunskap i Gävle, Mynak, fortsätter, senast från Sveriges Företagshälsor. – Jag ser allvarligt på situationen, uppger arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) till DN, efter torsdagens möte med generaldirektören Nader Ahmadi.

Publicerad

Som Arbetarskydd tidigare berättat har myndighetens första år kantats av kritik mot bland annat ledning och även personalflykt. Nu rapporterar DN att Sveriges Företagshälsor i veckan meddelat arbetsmarknadsministern att man inte längre har förtroende  för myndighetens förmåga att utföra sitt uppdrag.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger i en skriftlig kommentar till DN:

”Jag har till generaldirektören tydliggjort att jag ser allvarligt på den uppkomna situationen. Uppgifter om dålig arbetsmiljö, att allt inte gjorts korrekt och att arbetstagare lämnar myndigheten är allvarliga signaler.”

”Min bedömning är att generaldirektören inser frågans allvar och myndighetschefen har det fulla ansvaret att lösa situationen. Generaldirektören har för mig redogjort för de åtgärder som vidtagits och planeras och jag bedömer åtgärderna som relevanta.”

Ylva Johansson uppger för tidningen att hon kommer att följa utvecklingen och att hennes statssekreterare inom kort kommer att besöka myndigheten.