Arbetsmiljö

Anställda fortsätter lämna Mynak

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson presenterade i april 2018 Nader Ahmadi, professor i sociologi på Högskolan i Gävle, som blir generaldirektör för den nybildade Myndigheten för arbetsmiljökunskap i Gävle, Mynak.

Anställda vid nyinrättade Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, larmar om fortsatta arbetsmiljöproblem. Ytterligare tre har nu lämnat arbetsplatsen, enligt DN.

Publicerad

Som Arbetarskydd tidigare berättat har skyddsombudet i en 6:6a-anmälan larmat om hög arbetsbelastning:

– Det handlar om både arbetsbelastning och arbetstider. Uppdrag kommer för snabbt inpå, och tiden fram till leverans blir för kort, sa Christer Gustafsson, ombudsman på SSR, till Du&jobbet, i juni.

Myndigheten invigdes den 15 augusti. Men redan i juni 2018 hade två höga chefer sagt upp sig, och kort därefter även deras ersättare.

I juni i år anklagade anställda i en femton sidor lång skrivelse till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson generaldirektör Nader Ahmadi  för hierarkiskt styre och för att ha kränkt anställda med kommentarer om bland annat vikt. Han ska dessutom ha uppmanat kvinnor att bära korta kjolar och högklackade skor, något som han själva förklarade som skämt.

– Uppgifterna som har framkommit är oerhört allvarliga och det är självklart en helt oacceptabel arbetsmiljö som beskrivs. Det är därför vi nu har kallat in generaldirektören med kort varsel, sa Ylva Johansson till DN i juni.

Efter mötet den 20 juni i år skrev Nader Ahmadi till DN:
”Departementet förtydligade sin syn på situationen och efterfrågade åtgärder för att skapa en god arbetsmiljö för alla vid myndigheten. Jag redogjorde för hur jag kommer ta ansvar för att tillsammans med skyddsombud och arbetstagarorganisationer identifiera vilka åtgärder som är nödvändiga, vem som ska ansvara för dem och när de ska vara genomförda”.

Sedan dess har ytterligare tre personer, av olika orsaker, valt att lämna Mynak. Enligt uppgifter till DN är det på grund av arbetsmiljön.

Det lokala skyddsombudet från Saco, Annika Hed Ekman, berättar att arbetsmiljön nu ska analyseras med hjälp av företagshälsan:

– Det är en svår situation naturligtvis och det är alltid tråkigt när medarbetare väljer att sluta. Vi arbetar för att få en så bra arbetsmiljö som möjligt, säger hon till tidningen.