Arbetsmiljö

Miljonvite hotar Sahlgrenska

På Operation 3 på Sahlgrenska sjukhuset har anställda blivit sjuka av inomhusmiljön. Ingen vet ännu varför. På avdelningen opererar de hjärtklaffsjukdomar och lungtumörer och transplanterar hjärtan och lungor. Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Monica Djurner. Foto: Peter Wahlström
Göran Matejka. Foto: Catharina Fyrberg

Huvudvärk, utslag, akuta andningsproblem. Personalen på Operation 3 på Sahlgrenska har jobbat i sjuka lokaler i över tio år. Nu hotar Arbetsmiljöverket med vite på 5 miljoner kronor om inte problemen åtgärdas.

Publicerad

I mer än ett decennium har personal på Operation 3 på Sahlgrenska universitetssjukhuset påtalat problem med hälsan efter att ha vistats på jobbet. Under det senaste året har situationen förvärrats – cirka 40 anställda har rapporterat symptom och tio uppsökt företags­hälso­vården, där de konstaterat byggnadsrelaterad ohälsa. Fem anställda har blivit omplacerade och sju har slutat.

Nu kräver Arbetsmiljöverket att Sahlgrenska hittar en lösning före den 30 november 2020, annars väntar ett vite på 5 miljoner kronor.

– Vi anser att de måste åtgärda det här eftersom det har varit ett problem under många år och folk blir akut sjuka, säger Ann Eriksson, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Att vitet är högt beror på att kostnaderna för att komma till rätta med problemen antas bli stora.

– Enligt Sahlgrenska kostar det mycket att flytta kliniken på grund av den teknik som verksamheten kräver, säger hon.

Monica Djurner är sjuksköterska på Sahlgrenska universitetssjukhuset och huvudskyddsombud för Vårdförbundet.

– Äntligen händer det något! Det här har varit en tio år lång kamp för en bättre inomhusmiljö.

Det började med diffusa symptom som heshet, huvudvärk och torra ögon. Först för några enstaka medarbetare, sedan för fler. Några har sökt akut vård för andningssvårigheter, berättar hon.

– Arbetsgivaren lyssnade på oss, det har de gjort hela tiden. De tog in experter som mätte förekomsten av fukt och mögel, bytte ut golv och ventilation.

Anställda rapporterade att de mådde bättre under en tid, sedan sämre igen. Att problemen kommit och gått, samt att symptomen varit diffusa, tror Monica Djurner har bidragit till att det hela har pågått så länge.

– Arbetsgivaren gjorde saker, men utan att förstå vad som var felet. Man lagade lite här och lite där. För ett par år sedan eskalerade problemen och i våras kände vi till slut att nu är det nog, tillägger Monica Djurner.

Skyddsombuden gjorde en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket som kom på inspektion.

– De höll med om att det inte var hållbart att bedriva vård i de här lokalerna.

Nu är Monica Djurner hoppfull.

– Jag har fullt förtroende för att arbetsgivaren kommer att lösa det här i tid.

När Operation 3 flyttar till andra lokaler hoppas hon att arbetsgivaren och hyresvärden Västfastigheter ska kunna få klarhet i vad som gjort folk sjuka.

– Vi har inte hittat grundfelet, det kan jag tycka är läskigt.

Att jobba ett år i sjuka lokaler låter som rätt lång tid. Varför yrkade skyddsombuden inte på ännu snabbare åtgärd?

– Ett år är rimligt med tanke på patient­säker­heten. Man gör bara de här operationerna här i Västra Götalandsregionen. Och under tiden har arbetsgivaren möjlighet att placera om personal som mår dåligt, för det är inte alla som är sjuka, utan ungefär 40 procent, säger Monica Djurner.

Anställda som blivit omplacerade har börjat må bättre.

Göran Matejka är biträdande sjukhusdirektör på Sahlgrenska.

– Vi tycker att hela situationen är olycklig och arbetar med en evakueringsplan. Vi har en stor uppgift framför oss, säger han.

Nu undersöks vilka salar som är tillräckligt stora för Operation 3 att flytta till. Det kommer att utlösa en kedjereaktion där annan verksamhet i sin tur får flytta och patienter omfördelas över hela Sahlgrenska.

Skyddsombudet Monica Djurner hoppas att något liknande inte ska hända igen och funderar på om upphandlingen av offentliga lokaler behöver blir bättre.

– Nu är jag sjuksköterska och inte byggnadsingenjör, men jag kan inte låta bli att fundera på vad det är som brister. Är det tekniken? Slarvar de som bygger? Ska det gå fort? Är det de bästa byggarna som får bygga våra sjukhus?

Fler sjukhus med hot om miljonviten

I våras hotade Arbetsmiljöverket Region Västerbotten med vite på 5 miljoner kronor om de inte gör något åt problemen med ohälsa på Skellefteå lasarett. Där har flera anställda utretts av företagshälsovården och fått konstaterat byggnadsrelaterad ohälsa.

Det höga vitesbeloppet motiverar Arbetsmiljöverket med att Region Västerbotten tidigare brutit mot verkets beslut från 2018 om att åtgärda ohälsan.

Arbetsmiljöverket kräver Region Skåne på 1 miljon kronor i vite för överbeläggningar och arbetsmiljöproblem på Helsingborgs lasarett – för sjätte gången i ordningen, enligt tidningen Vårdfokus. Bland annat handlar det om hur sängarna står placerade på medicinavdelningarna. Vitesutdömande ansökt i augusti 2019.

Förra året slog förvaltningsrätten fast att Söder­tälje sjukhus ska böta 1 miljon kronor för att de inte gjort något åt de trånga toaletterna. Stockholms läns landsting fick böta lika mycket.

Det var redan i maj 2012 som Arbetsmiljöverket beslutade att sjukhuset skulle ha åtgärdat toaletterna senast 1 januari 2017. Kravet var då förenat med ett vite på 5 miljoner kronor.