Arbetsmiljö

Sahlgrenska sjukhuset hotas med fem miljoner i vite

Sahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

(Uppdaterad) Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg hotas med ett vite på fem miljoner och förbjuds att använda lokalen där thoraxoperationer genomförs, Operation 3. Personal drabbas av ohälsa efter arbete i operationssalarna.

Publicerad

Förbudet gäller från den 30 november 2020.

Anledningen är att lokalen i tio års tid har uppvisat tecken på så kalla byggnadsrelaterad ohälsa, BRO-symptom. De som arbetat där får hudutslag, heshet, huvudvärk, andningssvårigheter, nytillkommen astma samt lunginflammation.

Vissa har omplacerats och andra har fått sluta sin anställning på grund av ohälsan i lokalen.

Under förra året eskalerade problemen. Tio anställda har fått uppsöka företagshälsovården.

Totalt arbetar 60 personer i lokalerna som rymmer sex operationssalar. Lokalerna är från 1987.

När anställda flyttat till andra lokaler har de drabbade blivit bättre. Förra året hade 40 anställda angett att de hade BRO-symptom.

Enligt Arbetsmiljöverket har ingen kunnat komma fram till vad som är den exakta orsaken. Arbetsgivaren har förgäves tagit in extern expertis för att utreda vad som ligger bakom problemen.

Det råder dock enighet mellan arbetsgivare och skyddsombud om att det rör sig om byggnadsrelaterad ohälsa. Det råder också enighet om att evakuering av verksamheten till andra lokaler är den lösning som finns. Något beslut om detta har dock ännu inte fattats.

Arbetsmiljöverket kräver åtgärder så att inte ohälsa drabbar de anställda. När detta är gjorts ska kontroller genomföras.