Många arbetsplatser har förhöjda radonvärden

2019-10-07 09:28 TT  

En av fem undersökta arbetsplatser har förhöjda värden av radon, enligt ny statistik. Det innebär en liten riskökning för lungcancer som blir större för rökare, som redan har hög cancerrisk.

Cirka 400 av 2 000 undersökta arbetsplatser runt om i landet har förhöjda radonvärden i någon lokal, enligt statistik från radonlaboratoriumet Radonova.

Nu ska arbetsplatserna med förhöjda värden utredas noggrannare. Då sker mätningen endast under arbetstid vilket troligtvis gör att många arbetsplatser klarar sig under gränsen.

– Merparten kommer nog ligga under gränsvärdet, säger Tryggve Rönnqvist, teknisk chef på Radonova.

Sedan förra året räknas 200 becquerel per kubikmeter som ett förhöjt värde på arbetsplatser. Vid det värdet ökar lungcancerrisken för en icke-rökare med 0,1 promilleenheter medan det för rökare handlar om cirka 1,5 promilleenheter, jämfört med en arbetsplats med 100 becquerel per kubikmeter.

Läs mer: Den osynliga gasen gör 500 sjuka varje år

Drygt 150 av arbetsplatser i undersökningen hade en radonhalt på över 400 becquerel per kubikmeter och 40 arbetsplatser låg över 1 000.

– Det tycker jag att man måste åtgärda, säger Lars Barregård, överläkare och professor vid Sahlgrenska akademin.

Världshälsoorganisationen (WHO) har rekommenderat ett riktvärde på 100 becquerel per kubikmeter, men en sådan åtgärd har bedömts innebära för höga kostnader i Sverige.

Samtidigt är riskerna med radonhalter runt 200 inte direkt akuta, enligt Lars Barregård.

– Men lungcancer är en för det mesta dödlig sjukdom så det är olämpligt att ha för höga halter, säger han.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen